İkinci el fetişi
Fırat İpek
Otomotiv sektörü, araç satışlarında dibi görecek derken, 2019 yılının son üç ayı Ekim, Kasım ve Aralık’ta hükümetin kamu bankaları aracılığıyla taşıt kredi oranlarını düşürmesi, otomotiv şirketlerinin tüm planlarını alt üst etti.
Sıfır otomobil satışları yılı 479 bin 60 adet satışla kapatınca otomotiv bayilerindeki stoklar tükendi.
Bu sorun en erken 2020’nin Nisan’ında çözülecek.
Hal böyle olunca sıfır araç için aylarca beklemek istemeyen vatandaşlar, kilometresi düşük ve temiz bir ikinci el araç arayışına girdi.
Sadece 1 Ekim - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında 2 buçuk milyon otomobil ve hafif ticari ikinci el araç satıldı.
Tüm yıl boyunca satılan ikinci el araç satışları da 2018 yılına göre yüzde 14’lük artışla 7 milyon 614 adetle 2019’u kapattı.
İNSAFSIZ DERECEDE PAHALI
İkinci el otomobile olan bu talep araç fiyatlarını marka ve modeline göre 30 bin TL ila 70 bin TL arasında artırdı. Kısa zamanda yüksek kâr getiren otomobil satışları her kesimden insanın iştahını kabarttı.
Bakkalından manavına herkes al sat yapmaya başlayınca da iş çığırından çıktı. Hatta bazı ikinci el araçların fiyatları, muadili olan ‘sıfır kilometre’ araçlardan daha pahalı satılmaya başladı.
İkinci el otomobil satışlarındaki bu fâhiş fiyatları tam iki hafta önce 10 Şubat Pazartesi günü yayınlanan ‘İkinci elde fiyatlar şişiriliyor mu?’ başlıklı yazımda gündeme getirdim. İkinci el araç alım satımdaki bu insafsız derecede fazla fiyatlar ancak iki hafta sonra otomotiv gazetecilerinin ve ajansların gündemine girdi.
Milat gazetesi olarak ilk defa bu satırlarda gündeme getirdiğimiz ikinci el otomobillerdeki fâhiş fiyat konusunu, siz değerli okuyucularımız için işin erbablarına sorduk.
İkinci el araç fiyatlarındaki artışı değerlendiren yetkililer bu artışın bir çok nedeni var ama en önemli olanı ‘Sıfır araç fiyatlarındaki artış ve bayilerde araç bulunmaması’ olarak değerlendirdi.
Konunun uzmanlarının görüşlerini istifadenize sunuyoruz.
ARTIŞIN BİR ÇOK NEDENİ VAR
“İkinci el araç fiyatlarında, son yıllarda gördüğümüz en astronomik artış söz konusu” diyen Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bunu tek bir sebebe bağlamanın söz konusu olamayacağını belirtti.
- Filo şirketlerinin geçtiğimiz yıllarda sıfır alımlarının çok düşük olması
- İkinci ele kaynağın azalması
- Tüketicinin elindeki aracı satmak yerine fiyatı yükselecek beklentisiyle satışını geciktirmesi
- Bayilerde sıfır araç almaya giden ama minimumda 2 ay sıra beklemek zorunda kalan tüketicinin doğal olarak ikinci ele yöneldiğini belirten Karakaş, “Bu da bize sıfıra çok yakın ikinci el piyasası için imkan oluşturdu” dedi.
BAYİDE MERCEDES E 200 BULAMAYAN İSTOÇ’A GELDİ
İstoç Oto Ticaret Merkezi’nde ikinci el oto alım satım yapan Fatih Otomotiv’in sahibi Fatih Tuğcu ise, “Sıfır kilometre araç ile ikinci el arasındaki fiyat aralığı 20-30 bin lira civarındadır. Yeni yılla birlikte sıfır araç fiyatları artınca doğal olarak ikinci el araç fiyatları da arttı” diye konuştu. “Fiyatların olması gerektiğinden fazla artmasının en önemli sebebi yetkili bayilerde araç olmaması” diyen Tuğçu, “Örneğin İstoç’taki galericiler kendilerine ayrılan 30 adet Mercedes E 200’den en az 70 bin TL kar elde etti. 485 bin TL’ye aldıkları E 200’leri en az 555 bin TL’ye sattılar. Yetkili bayiler, ‘liste fiyatı 515 bin TL olan E 200 almak isteyen müşterisine hem Nisan – Mayıs ayına kadar bekleyeceksin hem de o zaman ki artışa göre belirlenen fiyattan aracı alacaksınız’ deyince müşterilerde galericilerde hali hazırda satışa sunulan araçları almak zorunda kaldı” ifadesini kullandı. Tuğcu, bu dönemde herhangi bir yasal sorumluluğu olmayan ‘al sat’çıların da ziyadesiyle türediğini de söyledi.
ÖNCEKİ YAZI İÇİN TIKLAYINIZ:
İkinci elde fiyatlar şişiriliyor mu?
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.