'İki elin sesi var'
Venezuela'nın "El Sistema" örneğiyle Eskişehir'de hayata geçirilen İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası, 810 öğrencinin hayallerine yön veriyor.
Merkez Tepebaşı Belediyesince çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, sanatla buluşturmak ve müzik yeteneklerini geliştirmek amacıyla kurulan orkestra, 7-17 yaş arası tüm öğrencilerin ücret alınmadan ve sınavdan geçirilmeden bir arada müzik yapmalarına imkan sağlayıp, farklılıkları kabul etmeyi öğrenmelerini sağlıyor.
Venezuela'da 1975'te doğan ve kısa sürede dünyada kabul gören "El Sistema" örneğine benzer bir çalışmanın hayata geçmesinin ardından ilk adım olarak yaklaşık 50 yaylı çalgı alındı. Kayıtlara başlandı ve yeteneklerine bakılmadan her çocuk projeye dahil edildi.
Gönüllülük esasına dayalı, yoklama olmadan yapılan provalara 24 Ocak 2015'te başlayan ve aynı yıl mayıs ayında ilk konserini veren orkestrada 20 eğitmen görev yapıyor. Eskişehirlilerin bağışıyla verilen orkestra eğitimi kapsamında 50 üflemeli enstrüman, 20 viyolonsel, 10 kontrbas, 30 viyola, 30 vurmalı ve 103 keman çalan çocuk derslere devam ediyor.
"Birlikte çalışarak yeteneklerini paylaşıp geliştirmek çok kıymetli"Bugüne kadar aralarında Eskişehir, İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu 15 ilde konser veren orkestra, nisan ayında Belçika'nın Neerpelt kentinde bu yıl 65'incisi düzenlenen Avrupa Genç Müzisyenler Festivali'ne katılarak, kategorilerinde 3'üncü oldu.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, müziğin gücüyle başarılı gençler yetiştirdiklerini söyledi.
"Başka insanları önemsemek, birlikte çalışarak yeteneklerini paylaşıp geliştirmek çok kıymetli." diyen Ataç, cumhuriyeti yaşatacak ve geleceğe taşıyacak bireyin dünyasında, daha çocukluğundan başlayarak müzik ve genel olarak da sanatın her zaman bulunması gerektiğini, bu anlamda da ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
"Çok kalabalığız ama sahnede tek kişi gibiyiz"Orkestrada 2 yıldır keman çalan 10 yaşındaki Deren Gökçe de belediye aracılığıyla aldığı müzik eğitiminden dolayı kendisini şanslı hissettiğini söyledi.
Orkestra ekibinin çok kalabalık olduğunu anlatan Deren Gökçe, "Gruplar halinde eğitim alıyoruz. Çok kalabalığız ama sahnede tek kişi gibiyiz. Yani hocalarımız sayesinde tek bir hareketle ne yapacağımızı biliyoruz. Ülkemizde ve yabancı ülkelerde konserler veriyoruz. Başarabildiğimizi gördükçe daha da üstüne gidiyoruz. Ailemin bana verdiği destek çok önemli. Babam ilk başlarda çıkardığım tiz ve bozuk seslere dayanamıyordu ama şimdi alıştı." değerlendirmesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.