İİT'nin içinde de olmalıyız
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 6 Şubat 2018 tarihinde Azerbaycan'da AHİK tarafından düzenlenen "İşin Geleceği, Sürdürülebilir Kalkınma ve Sendikaların Görev ve Başarı Beklentileri" konferansı kapsamında gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal Adalet Işığında İşin Geleceğinin Geleceği" panelinde konuştu. Küreselleşme, dijitalleşme, Endüstri 4.0 gibi önemli kavramlar insanileştirilemezse, insan onuruna yakışan düzgün iş kavramıyla içi doldurulmazsa bütün olumlu gelişmelerin faturasını çalışanların ödemeye devam edeceğini vurgulayan Arslan, "Bu konuda bizim sosyal diyalog kavramının içini doldurmamız gerekiyor. Sosyal korumaları güçlendirmemiz gerekiyor. Bunu da ancak sendikalarla yapabilirsiniz" şeklinde konuştu.
İslam Dünyası'nın sendikal birliğe ihtiyacı var
ITUC ve ETUC'un temsil ettiği görüşlerin güçlendirilmesi, ILO'nun misyonundan vazgeçmemesi, bölgesel bir kısım alanlarda da sendikaların var olması gerekliliğine vurgulayan Arslan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Dünyanın ikinci büyük bloğu olan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 55 ülkesinin yer aldığı bloğun içerisinde sosyal komiteler yok. Ama G-20'nin içerisinde ekonomik ve sosyal boyutu görebilirsiniz. D-20'de de görebiliyorsunuz. Birleşmiş Milletler ve ILO gibi kurumlarda, Avrupa Birliği'nde ekonomik ve sosyal komiteyi görebiliyoruz. Ama İslam İşbirliği Teşkilatı gibi dünyanın en büyük ikinci organizasyonunun içerisinde herhangi bir ekonomik ya da sosyal komite benzeri bir komisyon yer almıyor. Aynı şekilde Azerbaycan ve Gürcistan'ın da içerisinde yer aldığı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü uluslararası bir örgüt olmasına rağmen içerisinde ekonomik ya da sosyal komite yer almıyor. Dolayısıyla biz kendi sendikalarımızı güçlendirirken bir taraftan da uluslararası anlamdaki birtakım kuruluşların içerisinde bu tür kurumların yer alması için çaba göstermemiz gerekiyor. ITUC'un özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı, Karadeniz İşbirliği Örgütü gibi teşkilatların içerisinde ekonomik ve sosyal komitelerin kurulması konusunda desteğini istiyoruz."
"Sosyal adalet gündemimizde"
"Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal Adalet Işığında İşin Geleceğinin Geleceği" panelinin önemli bir konu olduğunu anlatan Arslan, "Bu konular ILO'nun 100. Yıl hedefleri içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda 2017 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen ILO 10. Avrupa Bölge toplantısında da bu konu konuşuldu. Sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalet ışığında işin geleceğinin geleceği konuları hem ITUC ve ILO gibi uluslararası kuruluşların gündeminde hem de sendikal düzeydeki sendikalarımızın doğrudan etkilendiği önemli bir konu olarak gündemde yer alıyor. Bu anlamda AHİK'in Azerbaycan'daki rolünü ve misyonunu çok yakından takip ediyoruz. 25 yıllık bir süreçte büyük bir başarıya imza attılar. Hem sendikalarını güçlendirdiler hem de Azerbaycan hükümetiyle olan ilişkilerinde yeni reformlara imza attılar. Çalışanların gelirlerini yükselttiler. Sendikanın pozisyonunu güçlü hale getirdiler. Siyaset ve sendika ilişkilerine daha farklı bakış açısı getirdiler. AHİK'in Azerbaycan'daki rolünü ve misyonunu aynı zamanda uluslararası alanda birlikte olduğumuz platformlarda görmek mümkündür.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.