Dolar (USD)
34.16
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2921.88
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İhracatta zirve otomobilin

Geçen ay, otomotiv endüstrisi Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü oldu.
İhracatta zirve otomobilin
03 Ağustos 2023 13:10:22
Geçen ay, otomotiv endüstrisi Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen ay otomotiv endüstrisi 2,7 milyar dolarlık ihracatla ilk sırayı aldı. Onu, 2,1 milyar dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü izledi. Hazır giyim ve konfeksiyon ise 1,5 milyar dolarlık ihracatla üçüncü sıraya yerleşti.

Temmuz ayında en fazla ihracat artışı yüzde 359 ile gemi yat ve hizmetleri sektöründe gerçekleşti.

Türkiye'nin toplam ihracatının geçen ay yüzde 79,7'sini gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 3,8 artışla 14 milyar 15 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Söz konusu dönemde toplam ihracatın yüzde 17,7'sini oluşturan tarım grubunda yüzde 17,7 yükselişle 3 milyar 105 milyon dolarlık, toplam ihracattan yüzde 2,6 pay alan madencilik grubunda 5,2 azalışla 462,9 milyon dolarlık dış satım gerçekleşti.

En fazla ihracat Almanya'ya

Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler 1,5 milyar dolarla Almanya, 1,1 milyar dolarla İtalya, 916,8 milyon dolarla ABD oldu.

İller bazında bakıldığında ise en fazla dış satım 7,2 milyar dolarla İstanbul, 1,5 milyar dolarla Kocaeli, 1,2 milyar dolarla Bursa şeklinde sıralandı.

İhracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Bolat, temmuz ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.

Temmuz ayında tarihin en yüksek ihracat değerine ulaşıldığını belirten Bakan Bolat, temmuz ayı ihracatının yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Bakan Bolat'ın açıklamaları şöyle:

Sözlerime başlarken 2 gün önce şehit düşen Mustafa Tatlı isimli Mehmetçiğimize Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabır diliyorum.

Milli Mücadele’nin sembol şehirlerinin başında gelen, istiklal madalyası sahibi bu kahraman şehrimizin evlatları, vatanları için dün olduğu gibi bugün de canlarını feda ediyorlar. Bu üzücü haberin yanı sıra, aldığımız sevindirici bir haberi de burada paylaşmak isterim.

İsveç'in Lund kentinde 52 ülkeden 189 öğrencinin katılımıyla düzenlenen 3. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı'nda, Kahramanmaraş'ta deprem felaketini yaşamasına rağmen Altın madalyanın sahibi olan Duru Özer’i buradan tebrik ediyor, başarısının tüm gençlerimize örnek olmasını temenni ediyorum.

6 Şubat’ta ardı ardına yaşadığımız deprem felaketleri sebebiyle milletimize ve sizlere bir kez daha geçmiş olsun diyor, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, sizlere de baş sağlığı diliyorum.

Asrın felaketi sonrası Hükümetimiz; depremin ilk anlarından itibaren arama-kurtarma ve acil barınma çalışmaları başta olmak üzere tüm imkanlarını deprem bölgesine seferber etmiş, aynı zamanda şehirlerimizin tekrar ayağa kaldırılması adına enkaz kaldırma ve kalıcı konutların inşasına yönelik çalışmaları vakit kaybetmeden başlatmıştır.

Bu kapsamda, 3 hafta gibi kısa bir süre içerisinde kalıcı konutlarla ilgili somut adımlar atılarak, şimdiye kadar 180 bin civarında konut ve köy evinin inşa süreci başlatılmış olup çalışmalar son hızıyla devam etmektedir. Bir yıl içinde 318 bin kalıcı konutun teslim edilmesi planlanmıştır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız yönetiminde ve koordinasyonunda yapılmakta olan konut projesinin yanında, yine adıgeçen Bakanlığımız, kendi konut veya işyerini yerinde inşa edecek afetzedelerimize Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında faizsiz kredi imkânı sunmaktadır. Vatandaşlarımızın bu projeye 100 bini aşan başvuruyla oldukça yüksek bir ilgi gösterdiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum.

(Konutlar için 500 bin TL hibe + 500 bin ile 800 bin TL arasında faizsiz kredi verilmesi, iş yerleri için 250 bin TL hibe + 250 bin ile 500 bin TL faizsiz kredi verilmesi kararlaştırılmıştır. Krediler 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak verilecektir.)

Yeniden inşa çalışmalarımızda önceliğimiz, yıkıma uğrayan şehir merkezlerinin, tarihi dokuya uygun, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı yapılarla tekrar ayağa kaldırılmasıdır.

TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN OTOMOBİLLER NEDEN İÇ PAZARA SÜRÜLMÜYOR