İhlas ve amel ilişkisi
İnsan dünyada Allah Teala hazretlerinin rızasını kazanmaya ve ahirette iyilerin yanında olmaya hak kazanmak için çalışır, İhlas, amellerimiz için ne kadar önemli ise bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir durum çünkü ''ihlas'' amellerimde kibre ve bizi yanılgıya düşürebilir. Bu haberimizde İhlasla yapılan 'amel'in önemi nedir? İhlasla yapılan amel nasıl olur? İhlasla kılınan namaz nasıl olur? Sorularının cevabını veriyoruz.
İHLAS İLE İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER
İHLAS SURESİ HAKKINDA
İHLAS SURESİ DİNLE
İHLASLA YAPILAN AMEL
İHLAS SURESİ HAKKINDA
İHLAS SURESİ
Allah katında amelleri makbul kılan aslî şartlardan en önemlisi ihlastır.
Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını kazanmak için emredilmiş bulunan amellere bir ortağın karıştırılması, ihlâssızlık veya riyâkârlıktır ki, ind-i ilâhîde o ameller, fâillerine faydasız bir yorgunluktan başka bir şey bırakmaz. Bu da Allah katında amelleri makbul kılan aslî şartlardan en önemlisinin “ihlâs” olduğunu gösterir.
İHLASLA YAPILAN AMEL
İhlâssız ibâdetler, fânî ortaklar ve mânevî kirlerle doludur. O hâlde ibâdetleri saflaştırıp ulvîleştirecek olan sır, ihlâstır. İhlâssız yapılan amel, kula hiçbir fayda sağlamaz.
NAMAZDA İHLAS
Nitekim, dînin îmandan sonra en mühim emri olan namaz ibâdetini bile ihlâs şartına riâyet etmeden îfâ edenler, şu âyet-i kerîmenin dehşetli hitâbına mâruz kalmışlardır:
“Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki namazlarını ciddiye almazlar ve gösteriş yaparlar…” (el-Mâûn, 4-6)
Hazret-i Cüneyd-i Bağdâdî şöyle buyurmaktadır:
“İhlâs, ameli mânevî bulanıklıktan tasfiye etmektir.” Bir başka Allah dostu ise: “İhlâsta iddialı olmak, bir nevî ihlâssızlıktır.” der.
Hazret-i Mevlânâ, gönül feyzinden mahrum bir kullukta bulunanlara şöyle seslenir:
“Ey gâfil! Keşke secde ettiğin zaman yüzünü samimiyetle Hakk’a çevirebilseydin de; «Yücelerin yücesi olan Rabbim, her türlü noksan sıfattan münezzehtir.» demenin mânâsını lâyıkıyla idrâk edebilseydin. Yani sırf şekil secdesi değil, (seni mîrâca çıkaracak bir) gönül secdesi yapabilseydin! (Zira Cenâb-ı Hak secdede seni kendisine davet ederek; «…Secde et ve yaklaş.» (el-Alak, 19) buyurmaktadır.)”
İHLAS VE TAKVADA EN BÜYÜK TEHLİKE
Zîrâ ihlâs ve takvâda en büyük tehlike, mü’minin kendisini takvâ sâhibi görmesidir. Allah Resûlü buyururlar:
“Dîninde ihlâslı ol! Böyle yaparsan, az amel bile sana kâfî gelir.” (Hâkim, Müstedrek, IV, 341)
“Allah Teâlâ sizin sûretlerinize ve mallarınıza bakmaz! Fakat sizin (ihlâs ve takvâ bakımından) kalblerinize ve amellerinize bakar.” (Müslim, Birr, 34)
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Îmândan İhsâna Tasavvuf, Erkam Yayınları
Dualarımız nerelerde kabul olunur? TIKLAYINİmanımız hangi şartlarda geçerli olur?
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.