İGA'nın 'kültürü': Sürdürülebilirlik
İstanbul Grand Airport’un (İGA), İstanbul Havalimanı genelinde yürüttüğü bütün operasyonların ve iş süreçlerinin, sürdürülebilirlik yaklaşımı ile harmanlanması Kurum Kültürü’nün bir gereği. İGA’nın dört değeri olan Birliktelik, Sürekli Gelişim, Güven ve Misafir Odaklılık, aynı zamanda sürdürülebilirlik kavramının da vazgeçilmez unsurları.
İşte İGA’nın sürdürülebilirlikle ilgili bazı faaliyetleri
Çevre faaliyet ve yatırımlarına yönelik 52,95 milyon TL’lik harcama gerçekleştiren İGA, 2020 yılında; %17 daha az karbondioksit salımı, %14 daha az enerji tüketimi, %20 daha az yakıt tüketimi, %24 daha az su tüketimini sağlamıştır.
‘5 Yılda 5 Bin Hektar Ağaçlandırma Protokolü’ kapsamında 2020 yılında 1,2 milyon adet fidan dikiminde bulundu.
İGA İstanbul Havalimanı’nda bir süredir uçuşlar sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile yapılmaya başlandı. SAF, daha önce yayılan ve ardından biyokütle üretimi sırasında atmosferden emilen CO2 emisyonlarını geri dönüştürmekte böylece yaklaşık %80 daha az CO2 emisyonu oluşmasını sağlamaktadır.
İstanbul Havalimanı, 2020 yılında dünyanın en büyük "LEED sertifikalı binası" olmaya hak kazanarak, havacılık sektöründe önemli bir başarıya imza atmıştı.
Airport City’nin ilk yapısı olan Ali Kuşçu Camisi, Amerikan Yeşil Bina Konseyi’nin “Leed V4 Bina Tasarımı ve İnşaatı” kategorisinde verdiği Leed Altın V4 Sertifikası almaya hak kazanan ‘dünyanın ilk camii’ oldu.
İstanbul Havalimanı’nda operasyonel faaliyetlerden kaynaklı günlük ortalama 180 ton atık oluşmaktadır. Atıkların geri dönüşüme yapmış olduğu katkı ile birlikte, 2.382 ton sera gazı emisyon salınımı önlemiş, 99.805 Kwh enerji tasarrufu yapmış, 179.791 adet ağaç kurtarmış, 52.944 m³ depolama alanından kazanç sağlamış, 2.513 kg hammadde tasarrufu sağlamış ve 157.738 varil petrol tasarrufu sağlamıştır.
‘Sıfır Atık’ belgesini almaya hak kazanan ilk havalimanı işletmesi olmuştur.