Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.64
Gram Altın
2957.92
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İftar ve sahurda nasıl beslenmeliyiz?

İftardan sonra en az 2 litre su içilmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Zeliha Öztitiz, soğuk suyun midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırdığını açıkladı. Öztitiz, “Bu nedenle Ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önemlidir” dedi.
İftar ve sahurda nasıl beslenmeliyiz?
21 May 2019 11:32:00
İftardan sonra en az 2 litre su içilmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Zeliha Öztitiz, soğuk suyun midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırdığını açıkladı. Öztitiz, “Bu nedenle Ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önemlidir” dedi.

Gülden AĞ / Milat Gazetesi

Ramazan ayında özellikle sindirim sisteminde yaşanan rahatsızlıklara dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeliha Öztitiz, sağlıklı beslenmeye ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu. Sıvı tüketiminin azlığı ve beslenme düzenindeki değişiklik sebebiyle Ramazan ayında kabızlık şikayetlerinin altını çizen Diyetisyen Öztitiz, “Lif oranı yüksek olan kuru baklagiller, tahıllı gıdalar, meyve ve sebzelerin hem sahurda hem iftarda tüketilmesi kabızlık şikayetlerinin azalmasnda etkili olmaktadır” dedi.

Sütlü tatlılar tüketin”

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Öztitiz, sahur, iftar ve iftardan sonra iki ara öğün olacak şekilde beslenmenin önemine değindi. Öztitiz, “Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmeli. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı yerine lif içeriği daha yüksek olan tahıllı ekmekler ve bulgur pilavı tercih edilmelidir. İftardan 1-1,5 saat sonra 30-45 dakika boyunca yapılan yürüyüş yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirmekte etkili olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Mutlaka sahura kalkılmalı

Öztitiz, oruç tutulan günlerde açlık süresinin yaklaşık 16-17 saati bulduğunu dile getirerek, buna bağlı olarak kan şekerinde düşüklük yaşandığını kaydetti. Sahura kalkmayınca bu sorunun daha çok kendini hissettirdiğini belirten Öztitiz, “Ramazan ayında uzun saatler süren açlığa ve günlük öğün sayısının azalmasına bağlı olarak metabolizma dengesi de bozulabilmektedir. Öğün sayısını daha da düşürmemek ve açlık süresini uzatmamak adına mutlaka sahura kalkılmalıdır” şeklinde konuştu.

Zengin besinler tüketilmeli

Sahura kalkmanın yanı sıra sahurda ne yediğimizin de önemli olduğunu ifade eden Öztitiz, şunları söyledi: “Protein içeriği yüksek olan yumurta, peynir, yoğurt ve süt tok kalma süresini uzatmaktadır. Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler gün içinde su ihtiyacının artmasına neden olduğu için sahurda tüketilmemelidirler. Yeterli sıvıyı almak için başta su olmak üzere, ayran, maden suyu, meyve kompostosu tüketilebilir. Sucuk, salam pastırma ve benzeri ürünler doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için yenilmesi riskli olan besin grubundadırlar.”

Örnek bir iftar ve sahur programı

SAHUR:

1 bardak süt

2 ince dilim az tuzlu peynir

1 adet haşlanmış yumurta

Domates-Salatalık-Maydanoz

2 adet ceviz

1 porsiyon meyve

2 ince dilim çavdar veya tam buğday ekmeği

İFTAR:

1-2 adet küçük hurma

1 kepçe çorba

1 porsiyon ızgara tavuk veya köfte (90 Gram)

6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

1 küçük kase yoğurt / 1 kase cacık

Salata

1 avuç içi kadar pide

İftardan Sonra Ara Öğün:

1 su bardağı süt

1 porsiyon meyve

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin