İdlib'e kare kodlu evler
İsmail ZELVİ / İDLİB
Yıllardır yağmur, çamur ve soğukta, bir ağaç kovuğunda veya yırtık bir çadırda barınmaya çalışan milyonlarca Suriyeli’nin elinden yine Türk yardım kuruluşları tutuyor. İdlib’in Sarmanda ilçesi Meşhed Ruhin bölgesinde yaptırılmakta olan 1300 evin 750 tanesi tamamlandı. 15 gün içinde 540 tanesi daha tamamlanarak 7 bin insanın kalıcı ev sorunu çözülecek. Kurulan devasa mahallenin 400 metrekarelik sağlık ocağı ve çocuk oyun parkları da hizmete alınırken, Caminin temeli de atıldı.
Bölgenin ekmek ihtiyacını karşılamak için fırın ve giyim ihtiyacını karşılamak için ise Sevgi Butik’ten oluşan lojistik merkezi de açıldı.
Kalıcı barınmada ilk adım
Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, İdlib’de kalıcı barınma sorununun çözümünde büyük bir hamle yapıldığını belirterek, “Suriye içine 56 bin tır insani yardım malzemesi gönderdi. Yaklaşık 128 bin çadır ve barınma malzemesi, yaklaşık 720 milyon adet gıda kolisi, 30 milyon adet hijyen malzemesi, 2,5 milyon kırtasiye malzemesi, 65 milyon giyim ve battaniye dağıttı. Her gün yaklaşık 25 bin ekmek Kızılay fırınlarında pişirilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Her yıl Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile devletimiz, AFAD, operasyonlarıyla 100 bin ton un Suriye’de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. İçme suyu ihtiyaçlarını gidermek için de kalıcı altyapı sistemlerine destek veriyoruz. Şimdiye kadar İdlib bölgesindeki kardeşlerimize 38 milyon ton içme suyu sevkiyatı yapıldı” dedi.
En ağır insani yük İdlib’te
Kınık sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün açılan evlerimiz mütevazı ama insanlar için çok çok önemli. Onların korunması ve sağlığı için, çocuklar için büyük önem arz ediyor. Bugün 2 bini aşkın mülteci kampı bulunan Suriye’de en ağır yük İdlib tarafında. 1.7 milyon insan derme çatma çadırlarda yaşıyor. Buradaki hayat çadırlarda devam ediyor. Bugün Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Türkiye’deki insani yardım kuruluşlarımızın tamamının desteği ile başlatılmış olan bu kalıcı konut seferberliğinde insanlar kalıcı çözümlere bir adım daha yaklaşıyor. Atasay, BAKAP, For Children Smile ve ismini burada anamadığımız milyonların bağışlarıyla bugün insanlar sırtlarını duvarlara yaslayabilecekler. Başlarında bir dam olacak, kışın üşümeyecekler. Barış sağlanırsa da asli yurtlarına, kendi şehirlerine dönecekler” şeklinde konuştu.
Karekod destekli insani yardım sistemi
İnsani yardımı ve güvenliği sağlamak için ciddi ve kesintisiz bir sistem kuruldu. Evlerin her birinin üzerinde karekodlar bulunuyor. Otomasyon sistemiyle o evin içinde yaşayan insanlar, isimleri, kaç kişinin yaşadığı, daha önce hangi yardımları aldığı, neye ihtiyacı olduğu, özel durumları kayıtlı. Yardım yapan arkadaşlarımız o eve gelip telefonlarıyla karekodu okuttuklarında durumu ve içerideki ihtiyaçları görebiliyor.
Türkiye’deki kardeşlerini unutmayacaklar
Kötü gününde Türkiye’den elini uzatan kardeşlerini hiç unutmayacaklar. Ümit ediyoruz bu savaş son bulur ve toprakları dışında dünyaya gelmiş 1.5 milyon Suriyeli, evlerini terk etmiş 6,5 milyon Suriyeli huzur ve barış içinde yuvalarına döner, insan haklarına saygılı bir rejimle hayatlarını sürerler. Bu projenin gerçekleşmesine katkı sunan çok kıymetli bağışçılarımıza şükranlarımızı arz ediyorum. Bizi sürekli takip eden Onursal Başkanımıza da şükranlarımızı arz ediyorum. Sivil toplum kuruluşlarını ve bağışçıları teşvik eden, kendisi de tıpkı bir sivil toplum mensubu gibi davranan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya da şükranlarımızı sunuyorum. AFAD personelimize, AFAD yöneticilerimize, il müdürümüze, Kızılay çalışanlarımıza, Suriye Alan Koordinatörlüğümüze ve Suriye içinde çalışan paydaşlarımıza, personelimize, gönüllülerimize, İdlib bölgesinde bize bu desteği, güvenliği ve altyapıyı sağlayan yerel otoriteye şükranlarımızı sunuyorum.”
Hem Ağladı hem ağlattı
Suriye savaşının acılarını yüreğinde hissedenlerden 70 yaşındaki Sare Ali Hallak, Esed’in varil bombalarından açarak İdlib’e gelmiş. 2 torununu şehit vermiş. Bir torunu ise özürlü. Sare anne yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.