Dolar (USD)
34.14
Euro (EUR)
38.00
Gram Altın
2916.34
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İçki rezaletine son

Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'da yaptırdığı ilk medrese olan ve Koç Holding'in işletmeciliğini yaptığı Fatih Zeyrekhane Restaurant'ın işletme hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Mekanın yakınında cami ve türbelerin bulunmasına rağmen, 9 Nisan 2009 tarihinden beri içki servisi yapılıyordu.
İçki rezaletine son
01 Temmuz 2015 00:00:00
Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'da yaptırdığı ilk medrese olan ve Koç Holding'in işletmeciliğini yaptığı Fatih Zeyrekhane Restaurant'ın işletme hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Mekanın yakınında cami ve türbelerin bulunmasına rağmen, 9 Nisan 2009 tarihinden beri içki servisi yapılıyordu.

İSMAİL ZELVİ - İSTANBUL

Fetih sonrası Ayasofya'nın ardından tam anlamıyla Türkleştirilerek Türk-İslam kültürünün filizlenip geliştiği bir semt olarak önem kazanan Zeyrek, Koç Holding'in sebep olduğu büyük bir ayıptan kurtarıldı. Gazetemiz yazarlarından Sabri Gültekin'in 16 Haziran 2014 tarihinde kaleme aldığı "Cami ile Türbe Arasında İçki Servisi" başlıklı yazısından sonra büyük tepkilere neden olan İstanbul Fatih Zeyrekhane Restaurant'ın işletme hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi.

49 yıllığına kiralanmıştı

Koç Holding, fetihten sonra İstanbul Üniversitesi'nin temelinin atıldığı ve müderrisliğini Molla Zeyrek'in yaptığı metruk durumdaki medrese, 1998 yılında Koç Holding A.Ş. adına Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç ve Fatih Belediyesi Başkanı Saadettin Tantan tarafından imzalanan protokolle 49 yıllığına kiralanmıştı. Bir dizi restorasyon çalışmasından sonra Zeyrekhane, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nın işbirliğiyle yeniden hayata geçirilmişti. Zeyrekhane Restaurant ismi ile faaliyet gösteren mekanda içki servisine başlamıştı.

Manevi değerlere saygısızlık

Gültekin, Zeyrek bölgesi ile ilgili yaptığı araştırma sırasında, "Zeyrekhane Restaurant; bir inci gibi sıralanan büyüleyici İstanbul mekanlarını kucaklayan nefis manzarasının yanı sıra, çakır keyif olmak isteyenleri de kucaklıyor! Ayasofya'dan sonra fethin mührünü taşıyan ve ilim merkezi olan bu mekanda, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde içki servisi yapılıyor. Fatih Sultan Mehmed'in, Molla Zeyrek'in, Zembilli Ali Efendi'nin, Mehmed Emu00een Tokadu00ee'nin kemikleri sızlatılıyor. Kadehlerini yudumlayanların nahoş nefesleri Tokadu00ee Hazretleri ve ziyaretçilerinin üzerlerine dökülüyor..." ifadeleriyle bir aymazlığa dikkat çekmişti.

Kira sözleşmesi fesih edildi

Gültekin'in dikkat çektiği Zeyrekhane'de içki servisi meselesi değişik platformlarda gündeme gelmiş, konuyla ilgili kurumlara iptal konusunda girişimlerde bulunulmuştu. Aradan geçen yaklaşık bir yıllık süreçten sonra nihayet geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Koç Holding tarafından işletilen ve Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'da yaptırdığı ilk medrese olan Zeyrekhane'de içki servisi rezaletine 12 Haziran 2015'te son verdi. Koç Holding'in kira süresinin dolması üzerine, yeni sözleşme için restaurantta inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarihi eserin tahrip edildiği mekanda aslına uygun olmayan düzenlemeler yapıldığını tespit etti. Tarihi binayı koruma kurallarına uygun olmayacak şekilde işleten firmanın sözleşme yenileme talebine olumsuz cevap verildi. Mekanının İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlı birimleri tarafından işletileceği belirtildi.

****

"Edeple gelen, lütufla gider"

İstanbul Fatih Zeyrekhane Restaurant'ta içki rezaletinin ortadan kalkmasıyla birlikte, İstanbul'da Ashab-ı Kiram'dan sonra medfun bulunan ve üç büyük evliyadan biri olarak tanınan Tokadu00ee Hazretleri'nin makam kapısında yazan "Edeple gelen, lütufla gider" ifadesi, ru00fbhları arındırmaya

devam ediyor. Türbeyi ziyaret edenler, iç aleminde kopan fırtınaları dindirerek kısa bir yolculuğa çıkıyor. Mehmed Emu00een Tokadu00ee Hazretleri'nin yüzyıllar önce ettiği, "Ömürlerinde bir kez bizi ziyaret eden imanını kurtarmadıkça vefat etmesin" duasına "amin" diyerek oradan huzur içinde ayrılıyor.