Süleyman Soylu, İstanbul'da kadın STK başkanlarıyla görüştü
Beyoğlu'nda Haliç Kongre Merkezi'nde kadın sivil toplum kuruluşu (STK) başkanlarının katıldığı kahvaltıda konuşan Soylu, İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan kadın sayısına ilişkin bazı bilgiler paylaştı.
Bakan Soylu, "Bizim kaymakam ve vali yardımcısı olmak üzere, 15 Temmuz'a kadar, bakanlığın toplam tarihi boyunca en yüksek kadın kaymakam sayısı 32 idi. Yaklaşık 6,5 yılda bu sayı 135 oldu. Üç kadın valimiz var. Bunlar Bartın, Nevşehir ve Afyon'da. Yine emniyette 15 bin 38'miş. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatı sonrası bunu biz 25 bin 791'e çıkarmışız. Oran olarak yüzde 5,7'den yüzde 8,1'e çıkmış. Kadın jandarma astsubay 2016 yılında 709, şu anda 2 bin 546. Yani yüzde 2,42'den 5,91'e yükselmiş." diye konuştu.
Kadın cinayetleri konusuna da değinen Soylu, 2020'de hayatını kaybeden toplam kadın sayısının 309 olduğunu, İstanbul Sözleşmesi kaldırıldıktan sonrasında ise bu sayının 2022 sonunda 279'a gerilediğini söyledi.
Soylu, 2020'de 1 Ocak ile 25 Nisan arasında 86 olan kadın cinayeti sayısının bu yılın aynı döneminde 78'e gerilediğini aktardı.
Kadın cinayetlerine karşı mücadele konusunda ciddi bir çalışma yaptıklarını kaydeden Soylu, "Bakanlık olarak çok önemli adımlar attık. Özellikle bu tip bir şiddetle karşı karşıya kalan birinin anında devlete ulaşmasını sağlayan bir sistem geliştirmek zorundaydık. Dünyada ödüller aldı. Birçok Avrupa ülkesi tarafından taklit edilmeye çalışılan KADES'i Türkiye ile buluşturduk.” ifadelerini kullandı.
Soylu, şu anda 5 milyon 205 bin kadının KADES uygulamasını telefonuna indirdiğini, hedeflerinin 10 milyon kadının bu uygulamayı indirmesi olduğunu bildirdi.
Bunun sadece kendisine şiddet uygulanan değil, şiddeti gördüğünde ihbar yapabilme kabiliyetini de ortaya koyan anlayışın kendisi olduğunu belirten Soylu, "Şu ana kadar yapılan ihbar sayısı 718 bin. Her bir ihbara gidilmektedir. Bazen deneme de yaptılar, 4-5 dakikada polis oraya gitti." dedi.
'Elektronik kelepçede bir tek vakamız oldu'
Bakan Soylu, Ankara'da İçişleri Bakanlığında bir izleme merkezi kurduklarını, Türkiye'de şu anda elektronik kelepçe sayısının ise 861 olduğunu kaydetti.
Şu ana kadar toplamda 4 bin vaka izlediklerini ifade eden Soylu, "Elektronik kelepçede bir tek vakamız oldu. Onun dışındakilerin hepsine hakim kararıyla müdahale ettik. Bu izleme bizde değildi. Aile Bakanlığı ile Adalet Bakanlığındaydı. Görüşerek biz bu işi aldık." değerlendirmesini yaptı.
Soylu, Türkiye'de kadına şiddette ilk kez erkeğe de eğitim vermeye başladıklarının altını çizerek, 11 milyon 750 bin erkeğe 1,5 yılda eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.