İç tüzüğe uygun mu?
Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara'da düzenlenen törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu'nun konuşmasına sert tepki göstermişti. Başbakan Erdoğan, misafir olarak çağrıldıkları açılışa herhangi bir cevap hakkımızın olmamasına rağmen, Metin Fevzioğlu'nun gereksiz uzun ve haksız eleştirilerine salonu terk ederek tepkisini ortaya koymuş ve bundan sonra adli kuruluş yıldönümlerine katılamayabileceğini dile getirmişti. Anaysa Mahkemesinin kuruluş yıldönümü etkinliğinde Haşim Kılıç ile yaşanan ve daha sonra Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde yaşananların ardından gözler bu mahkemelerin kuruluş yıldönümlerinde uygulanan iç tüzüğüne çevrildi.
YILLARCA UYGULANAN O TÜZÜK Anayasa Mahkemesi ve Danıştay resmi sayfalarında bulunan iç tüzük incelendiğinde Adli kuruluş yıldönümlerinde kimin hangi sıraya göre ve ne kadar uzun süreyle konuşacakları ile ilgili herhangi bir detaya rastlanmazken, Yargıtay sayfasında ise kronolojik olarak bu konuşmaların nasıl yapılacağı kronolojik olarak sıralanmıştır.
BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI 'DE FACTO' DAHİL OLMUŞ Yargıtay kurumsal internet sayfasında, "Adli yıl açılış töreni 1730 sayılı Yargıtay Kanunu ile Yasa hükmü haline gelmiştir. 52 maddede "Her adli yıl, Ankara'da Yargıtay 1. Başkanının söylevi ile açılır. Açılış söylevinin metni üzerinde daha önceden başkanlar kurulunun düşüncesi alınır" denilmiştir. 2797 sayılı Yasanın 59 maddesinde de aynı düzenleme yer almıştır. Törenin amacı; yargının işleyişi hakkında gereken açıklamaları yaparak sorunları dile getirmek, çözüm yollarını önermektir. Adli yıl açılış töreninde Yargıtay Başkanının konuşması sonrasında konuşma yapılıp yapılmayacağı hakkında yasa hükmü yoktur. 1973 yılındaki törende Yargıtay 1. Başkanının açılış konuşmasının ardından törenin bittiği düşünüldüğü sırada Barolar Birliği Başkanı kürsüye çıkarak bir konuşma yapmıştır. Sonraki yıllarda Barolar Birliği Başkanları, Yargıtay 1.Başkanından sonra konuşma yaparak geleneği sürdürmüşlerdir. Yargıtay 1.Başkanları, törenden önce Barolar Birliğinin konuşma metninin Yargıtay Başkanlığına gönderilmesi konusunda titizlik göstermişlerdir" deniliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.