Dolar (USD)
34.18
Euro (EUR)
38.22
Gram Altın
2936.48
BIST 100
9829.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İbadet aşkıyla yazılan kitap

Ahmet Cemil Akıncı tarafından kaleme alınan, Türkçede İslâm tarihini roman üslubuyla anlatan ilk ve en büyük külliyat olma özelliğine sahip "Peygamberler Tarihi", özellikle gençler ve geniş halk kitleleri üzerinde büyük yankı uyandırdı. "Peygamberler Tarihi sadece bir kitap değil, aynı zamanda insanlık için bir görev ve ibadet" diyen yazar Akıncı, eserinde İslâm'ın evrensel mesajlarını geleceğe taşımayı amaçlamış.
İbadet aşkıyla yazılan kitap
26 Eylül 2024 10:18:01
Ahmet Cemil Akıncı tarafından kaleme alınan, Türkçede İslâm tarihini roman üslubuyla anlatan ilk ve en büyük külliyat olma özelliğine sahip "Peygamberler Tarihi", özellikle gençler ve geniş halk kitleleri üzerinde büyük yankı uyandırdı. "Peygamberler Tarihi sadece bir kitap değil, aynı zamanda insanlık için bir görev ve ibadet" diyen yazar Akıncı, eserinde İslâm'ın evrensel mesajlarını geleceğe taşımayı amaçlamış.

Ahmet Cemil Akıncı, Türk edebiyatında İslâm tarihi eserleriyle önemli bir yer edinmiş, derin araştırmaları ve akıcı üslubuyla okurlarını etkileyen bir yazardır. 1914 yılında babasının görevli olduğu Akkâ’da (Filistin) doğan Akıncı, köklü bir aileye mensuptur. Baba tarafından ataları Rumeli sipahilerinden gelen Akıncı, zorlu bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirdi. Maraş muharebesine tanıklık etti, Kuleli Askerî Lisesi’ni bitirdikten sonra Harbiye ve Topçu Atış Okulu’ndan mezun oldu, yıllarca orduda görev yaptı.1960 yılında albay rütbesiyle emekli olan yazar, askerlik sonrası hayatında kendini edebiyat ve İslâm tarihi araştırmalarına adayarak insanlara ilham vermek ve doğruyu göstermek için kalemini eline aldı. 1984 yılında İstanbul’da vefat eden Akıncı, kırkı aşkın eseriyle İslâm tarihini geniş kitlelere ulaştırmayı başardı.

İSLÂM TARİHİNİ ROMAN ÜSLUBUYLA ANLATAN İLK KÜLLİYAT

Türkçede İslâm tarihini roman üslubuyla anlatan ilk ve en büyük külliyat olma özelliğine sahip bu eserler, özellikle gençler ve geniş halk kitleleri üzerinde büyük etki oluşturdu. Akıncı, kitaplarını yazarken karşılaştığı zorlukları şöyle dile getirir: “Eser şu anda en kolay Türkçesiyle, üslubuyla karşımızda duruyor. Ancak, onun bu basit hâle gelmesi için sarf edilen emek derecesini tariften acizim.”

Akıncı’nın “Peygamberler Tarihi” serisi, İslâm peygamberlerinin hayatlarını Kur’an ve hadisler ışığında anlatarak, sade ama etkileyici bir üslupla günümüz insanına sunuyor. Seride, Hz. Âdem’den başlayarak insanlığın beş bin yıllık tarihi incelenmiş, peygamberlerin yaşadığı dönemler detaylı bir şekilde ele alınmış. Akıncı, “Peygamberlerin hayatı bize yalnızca tarihsel bilgi vermez, aynı zamanda bugünün insanına da ışık tutar” diyerek, bu kıssaların modern dünyada da geçerliliğini koruduğunu vurguluyor. Her eserin içine yerleştirilen haritalar, okuyuculara olayların geçtiği mekanları gözlerinde canlandırma imkânı sağlıyor.

Ahmet Cemil Akıncı seriyi yazma sürecinde, “Kur’an’daki peygamber kıssaları, ibret almamız için anlatılmıştır. Ancak bugüne kadar Türkçede bu kıssalar dağınık ve yetersiz anlatılmıştır” diyerek, eserin bir eksikliği doldurduğunu ifade ediyor. “Bu seriyi kaleme alırken gerçekleştirmeyi düşündüğüm arzularım şunlardı” diyen Akıncı, “Bir peygamber anlatılırken, okuyan artık başka eserler karıştırmasın. İçinde istediği her şey olsun. Okuduklarına inansın. Peygamberin hayatının geçtiği yerleri haritalar yoluyla gözleriyle görsün. Gerektikçe başvuracağı toplu bir hayat özeti olsun. Sıkılmadan okuması için şiirlerle süslensin ve hikâye halinde yazılsın. Gerektikçe açıklamalar yapılsın. Peygambere ait, Kur’ân-ı Kerîm’de geçen bilgiler verilsin. Bu suretle okurda Hazreti Kur’an’a eğilme zevk ve merakı uyansın.” Bu nedenle “Peygamberler Tarihi”, okuyucularına kapsamlı ve titiz bir çalışma ile eksiksiz bilgi sunmayı amaçlıyor.

İSLÂM TARİHİ ANLAŞILIR BİR DİLLE SUNULMUŞ

“Peygamberler Tarihi”, sadece olayları anlatan bir eser değil; okuyucularına Kur’an’ın ışığında peygamberlerin hayatlarını derinlemesine düşünme fırsatı sunan bir kıymetli bir eser. Akıncı, “Kur’an’ın her ayetinde ibret dolu dersler vardır. Bu eseri yazarken tek gayem, Müslüman kardeşlerimin Peygamberimizi ve onun getirdiği mesajları daha iyi anlamalarını sağlamaktı” diyerek, eserin arkasındaki asıl motivasyonu açıklıyor. Peygamberlerin yaşamlarını anlamak ve İslâm tarihini daha derinlemesine öğrenmek isteyen herkes için bu eserler, kaçırılmaması gereken bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Bahar Yayınları tarafından yayımlanan “Peygamberler Tarihi”, İslâm peygamberlerinin hayatını Kur’an ve hadisler ışığında sunuyor. Yazar “Bu eser, İslâm’ın mesajlarını anlayan ve içselleştiren bir nesil yetiştirmek için kaleme alındı” diyerek eserin arkasındaki amaca dikkat çekiyor. “Okuyucularımın bu eseri bir hikâye okuyormuş gibi sıkılmadan, zevkle okumalarını istedim” ifadesiyle, edebi anlatımla İslâmî öğretileri harmanladığını belirten yazar Akıncı, İslâm tarihini anlaşılır ve akıcı bir dille sunmayı başarmış.

16 ciltten oluşan ve 28 peygamberin hayatının anlatıldığı “Peygamber Tarihi” kitabında Hz. Muhammed’in, Hz. Âdem’in, Hz. Şit, Hz. İbrahim’in, Hz. Yunus’un, Hz. Şa’yâ’nın, Hz. Zekeriya’nın, Hz. Yusuf’un, Hz. İshak’ın, Hz. Yakup’un, Hz. Süleyman’ın, Hz. İlyas’ın, Hz. Elyesa’nın, Hz. Salih’in, Hz. Hûd’un, Hz. Nuh’un, Hz. İdris’in, Hz. Musa’nın, Hz. Harun’un, Hz. İsmail’in, Hz. Lût’un, Hz. İsa’nın, Hz. Yahya’nın, Hz. Eyyüp’ün, Hz. Şuayp’ın, Hz. Zülkifl’in, Hz. Davud’un, Hz. Yûşa’nın üzerinden verilen evrensel mesajlar aktarılmış.

Ayrıca Ahmet Cemil Akıncı daha önce kaleme aldığı Dört Halife, Hz. Hatice, Hz. Fâtıma, Hz. Hamza gibi eserler, İslâm’ın önde gelen şahsiyetlerinin hayatlarını detaylı bir şekilde inceliyor ve okuyuculara derin bir bilgi sunuyor.