Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2450.79
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hz. Peygamberin tavsiyelerine uyarsak hasta olmayız

Hz. Muhammed'in (SAV) günlük yaşantısından misaller verip koruyucu hekimlik alanındaki tavsiyelerini anlatan Prof. Dr. İrfan Yılmaz, "O'nun tavsiyelerine uyarsak, hiç hasta olmayız" dedi.
Hz. Peygamberin tavsiyelerine uyarsak hasta olmayız
24 Şubat 2013 07:01:00
Hz. Muhammed'in (SAV) günlük yaşantısından misaller verip koruyucu hekimlik alanındaki tavsiyelerini anlatan Prof. Dr. İrfan Yılmaz, "O'nun tavsiyelerine uyarsak, hiç hasta olmayız" dedi.

Trabzon'daki Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta 'Tıbb-ı Nebevi' konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. İrfan Yılmaz misvak kullanma, hurma, bal ve ayva yeme, çevre temizliği, bulaşıcı hastalıklara karşı karantina, evlerde köpek beslememe, görgü kuralları ve kepekli ekmek yeme gibi konuları içeren 60 kadar hadisi dinleyicilerine aktardı. Bulaşıcı hastalıklara karşı alınan karantina tedbirinin batıda bilinmediği dönemde Hz. Muhammed (SAV)'in bu konuda tavsiyeleri olduğunu, mikrobun keşfinden bin yıl önce de mikroskop altında görür gibi tarif ettiğini söyledi.

Tıp ilmi yeni yeni tespit ediyor

Her davranışının vahiy gibi görülmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "O'nun sağlık alanındaki tavsiyelerinin yüzde 70'i koruyucu hekimlik üzerine. Başta ağız olmak üzere vücut temizliğiyle ilgili hadislerindeki tavsiyelerin hikmetini, tıp ilmi yeni yeni tespit edebiliyor. Halbuki O, bunları ilmi araştırmalar neticesinde söylemiyordu, kendisine bildirileni bildiriyordu. Sağlık alanındaki tavsiyelerinin hikmeti, yeni kurulan özel üniversitelerimizin tıp fakülterinin Tıbb-ı Nebevi bölümlerinde uzmanlar tarafından araştırılıyor" dedi.

Birçok hastalığının önüne geçilebilir

Diğer semavi dinlerin kitaplarını da incelediğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, hiçbirinde sağlığa bu kadar ilgi olmadığını söyledi: "Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiyelerine uysak, belki de hiç hasta olmayız. Ağız ve diş sağlığı için misvak kullanmayı tavsiye ederken yemek konusunda midenin üç parça olarak kabul edilmesini, hepsinin yemekle doldurulmamasını, su ve hava için de yer bırakılmasını söylüyor. Bu tavsiyeye uyduğumuzda, bir kase kadar yemek yemeniz gerekiyor ki bu durumda çağımızın obezite başta olmak üzere aşırı yemekten ortaya çıkan birçok hastalığının önüne geçmiş oluruz" ifadelerini kullandı.