Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hünnap ağacı nedir?

Bu haberde tanıtacağımız Hünnap ağacının faydaları araştıra araştıra bitiremedik ve bu kadar faydalı olan meyeyi sizinle paylaşmak istedik. Hünnap ağacı nedir, nerede yetişir? Hünnap meyvesi faydaları zararları nelerdir?
Hünnap ağacı nedir?
08 Ekim 2018 16:03:00
Bu haberde tanıtacağımız Hünnap ağacının faydaları araştıra araştıra bitiremedik ve bu kadar faydalı olan meyeyi sizinle paylaşmak istedik. Hünnap ağacı nedir, nerede yetişir? Hünnap meyvesi faydaları zararları nelerdir?

Bu haberde tanıtacağımız Hünnap ağacının faydaları araştıra araştıra bitiremedik ve bu kadar faydalı olan meyeyi sizinle paylaşmak istedik. Hünnap ağacı nedir, nerede yetişir? Hünnap meyvesi faydaları zararları nelerdir?

Üzerinde kahverengi tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Çin'de çokça tüketiliyor ve "ölümsüzlük meyvesi" ya da "Tanrı'nın bir hediyesi" gibi sıfatlarla anılıyor.

Rusya, Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Batı Amerika’da yetiştirilen hünnap, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir.

İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. Hünnap ağacı ülkemizde çeşitli bölgede yetiştirilmektedir. Özellikle ılıman iklime sahip olan bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen ağacının güney bölgelerde ve batı bölgelerde de yetiştirildiği görülür.

Orman örtüsü içerisinde oldukça fazla olarak görülen bu ağacın Kış ayları Daha ılık geçen bölgelerde daha fazla üretildiği bilinir. Karasal iklimlerde bahar ayları ılık geçen bölgelerde de yetiştirildiği gözlenir Hünnap ağacının ılık bölgede yetiştirilmesinin sebebi Bahar ayında çiçek açmaya başladığı zaman çiçeğin dondan etkilenmemesi içindir.

Çiçeği dondan etkilenen hünnabın meyve vermemesi sebebiyle iklim şartına dikkat edilerek dikilmesi gerekir. Hünnap ile ilgili merak edilenlere haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

HÜNNAP NEDİR?

Hünnap, cehrigiller familyasına ait bir bitki. Üzerinde kahverengi tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Çin'de çokça tüketiliyor ve "ölümsüzlük meyvesi" ya da "Tanrı'nın bir hediyesi" gibi sıfatlarla anılıyor.

Rusya, Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Batı Amerika’da yetiştirilen hünnap, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa, tatlı lezzetlidir. Hünnap, bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da bulunur.

HÜNNAPIN FAYDALARI

• Hünnap her şeyden önce A ve C vitamini zengini. Ayrıca içinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum da var ki bu ikili kemiklerin ve damarların vazgeçilmezi.

Ayrıca güçlü posa yapısı nedeniyle kabızlık problemine de çözüm üretebiliyor. Hünnapın bağışıklığı güçlendirdiği belirtiliyor.

• Sindirim sisteminizi düzenler; kabızlık gibi durumlardan kurtulmanızı sağlar.

100 gramı içerisindeki potasyum; günlük potasyum değerinizin %7 civarını karşılamasıyla beraber, kalp ve damar sağlığınıza iyi gelir.

• Diğer bir çok meyvenin aksine; glisemik indeksi düşük olduğu için uzun süre tokluk sağlar.

• Özellikle düzenli spor yapan biriyseniz, içindeki yüksek magnezyum oranı yoğun antrenman sonrası oluşabilecek kas ve kemik ağrılarınıza iyi gelecektir.

• Kanser hücrelerinin oluşumu ve dağılımını önleyici özelliğe sahiptir.

Düşük kalorili bir meyve olduğu aynı zamanda da enerji verdiği için kilo verme konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir destek veriyor.

• İçindeki A ve bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor.

• Hünnap, içinde bulunan ve niyasin olarak da bilinen B3 vitamini sayesinde kan dolaşımının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor.

• Yine B3 vitamininin etkisiyle hünnap, sinir sistemi fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunuyor.

• Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.

• Hünnap meyvesinin antioksidan özelliği, cilt sağlığını koruma ve cildi güzelleştirme konusunda da önemli katkılar sağlıyor.

• Kabızlık gibi durumlardan kolayca kurtulmayı sağlıyor, sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.

• İçindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişiminde önemli bir rol üstleniyor.

• Vücuda enerji verdiği bilinen hünnap, bu sayede yorgunluk ve bitkinlik gibi durumlarda daha zinde hissetmeye olanak sağlıyor.

• Hünnabın içinde potasyum da bol miktarda bulunduğundan kalp ve damar sağlığını destekleyici etkiler gösteriyor

HÜNNAP AĞACI NEREDE YETİŞİR?

Hünnap ağacı ülkemizde çeşitli bölgede yetiştirilmektedir. Özellikle ılıman iklime sahip olan bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen ağacının güney bölgelerde ve batı bölgelerde de yetiştirildiği görülür. Orman örtüsü içerisinde oldukça fazla olarak görülen bu ağacın Kış ayları Daha ılık geçen bölgelerde daha fazla üretildiği bilinir. Karasal iklimlerde bahar ayları ılık geçen bölgelerde de yetiştirildiği gözlenir Hünnap ağacının ılık bölgede yetiştirilmesinin sebebi Bahar ayında çiçek açmaya başladığı zaman çiçeğin dondan etkilenmemesi içindir. Çiçeği dondan etkilenen hünnabın meyve vermemesi sebebiyle iklim şartına dikkat edilerek dikilmesi gerekir. Ilıman iklimlerde bahar ayında çiçeği geç açan türlerinin dikilmesi önemlidir. Ticari açıdan yüksek gelir getiren bir ağaç olarak üretilirken devlet tarafından da destek verildiği bilinmektedir. Ülkemizde Denizli, Isparta, Simav gibi birçok bölgede Hünnap ağacının dikildiği bilinmektedir. Zahmetsiz bir meyve olmasının sebebi ile dikiminin yapımının ardından ağaç gerekli düzeyde büyüdüğü için belirli aralıklarla sulaması yapılırken Daha sonrasında su istemeyen ağaçlar arasında yer alır. Bu sebepten dolayı Hünnap ağacının tercih edildiği belirtilmektedir. Ayrıca ağaç için budama işlemi de gerekmez. Sadece şekil vermek ve kurumuş olan parçalarının kesilmesi için budama işlemi uygulanır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin