Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.60
Gram Altın
3092.10
BIST 100
9866.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hulusi Akar Yunanistan'ın tutumunu değerlendirdi

​Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Efes-2022 tatbikatı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.
Hulusi Akar Yunanistan'ın tutumunu değerlendirdi
11 Haziran 2022 00:40:48
​Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Efes-2022 tatbikatı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ana unsurları yanında fiili ve gözlemci olarak 37 dost ve müttefik ülkenin katılımıyla başarıyla tamamlanan Efes-2022 tatbikatı sonrası aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

Dış basında da büyük yankı uyandıran 7 bakanlık, 9 kamu kurum ve kuruluşu ile 43 savunma sanayi firmasının iştirak ettiği tatbikata ilişkin önemli açıklamalar yapan Hulusi Akar, Ege'deki dengeler ve Başkan Erdoğan'ın duyurduğu terör örgütü PKK/YPG işgalindeki Tel Rıfat ve Münbiç'e yönelik planlanan operasyonla ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Akar'ın açıklamaları şöyleydi:

"Kimse Mehmetçiğin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eline su dökemez"

Tatbikat kapsamında gördükleriniz TSK’nın günlük hayatında yaptığı işler. TSK’nın günlük faaliyetlerinde de uçaklar hedefleri vuruyor, arama tarama yapılıyor. Her gün bunlar yaşanıyor. Tatbikatta meskun mahal faaliyeti, arama-kurtarma, istihkam faaliyetleri de yapıldı. Muharebe tecrübesi konusunda kimse Mehmetçiğin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eline su dökemez. Bu konudaki bilgi, tecrübe, yaklaşımları çok güçlü. Bunları biz icra ettiğimiz görevlerde kullanıyoruz. Amacımız bir an önce terör belasından milletimizi kurtarmak. Bizim bu söylemimizi ‘Kürtlere, Suriye’ye, Irak’a karşı gibi başka yerlere çekiyorlar.

"Bizim tek hedefimiz teröristler"

Bizim bu konudaki hassasiyetimizi de herkes biliyor. Bizim tek hedefimiz teröristler. Terörist neredeyse bizim hedefimiz orası. Çünkü aksi durum teröriste korumalı, güvenli alan bırakmak anlamına gelir, bunu da kabul etmeyiz. Bizim tek amacımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, 85 milyon insanımızın, hudutlarımızın güvenliğini sağlamak. Başka bir hedefimiz yok. Bunu herkes anladı. Diplomasinin, uluslararası ilişkilerin, güvenlik uygulamalarının kurallarına, inceliklerine uygun işimizi yapıyoruz. Komşularımızın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz.

Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde... Teröristlerin elebaşları iki gece aynı yerde yatamıyor. Bunu sözde elebaşları anladı, alttakilerin de anlamasını istiyoruz. Teröre bulaşmamış çocukların ailelerine kavuşmaları için geçen gün teröristlerin teslim olmalarına yönelik 300 bine yakın ilan attık.

(Efes 2022 Tatbikatı) Amacımız etkin-caydırıcı-saygın özelliğimizi pekiştirmek. Bizim silahlı kuvvetler olarak yapacağımız en önemli şey askeri eğitim, tatbikat. Personelin bilgisini, tecrübesini artırmak diğer taraftan da bu bilgili, tecrübeli personeli teçhiz etmek. Biz bunun peşindeyiz. Silahlı kuvvetlerimizin eğitimini, tatbikatını en etkin şekilde yerine getirip en ileri teknolojiye sahip silah, araç, gereç ve mühimmatla teçhiz etmek için çalışıyoruz. Bu konuda bizi destekleyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.

Yunanistan’da bazı siyasiler şahsi ikballeri için sabah kalkıyor ‘Türkiye’, akşam yatıyor ‘Türkiye’

Proxy (vekalet) savaşları yüz yıllardan beri devam eden bir şey. 1919’u hatırlayın. Ne haddine Yunanistan’ın tek başına buraya gelmesi. Yunanistan 1922’de altı başbakan, bakan, genelkurmay başkanını astı, ‘niye bizim başımızı belaya soktunuz’ diye. Kendi yöneticilerini. Biz de “tarihe, coğrafyaya, şartlara bakın, boyunuzu aşan işlere girişmeyin, herkesin telkinlerine uymayın.” diyoruz. Yunanistan’da bazı siyasiler şahsi ikballeri için sabah kalkıyor ‘Türkiye’, akşam yatıyor ‘Türkiye’.

Onlar diyor ki ‘Hepsi benim’

Türk-Yunan halkı, gerçekçi baktığınızda birbirini tanıyan, kültürü benzeyen halklar. Diyoruz ki görüşelim, sorunlar üzerinde çalışalım, zenginlikleri beraber paylaşalım. Onlar diyor ki ‘Hepsi benim’. Kimse bu devirde bunu kabul etmez. Ortak payda bulmak, bunu geliştirmek lazım. Tarafların bir yerde anlaşması lazım. 200 senede 3 kat büyüyen Yunanistan Türkiye’ye ‘yayılmacı’ diyor. Yayılacak yeri kalmamış adamların bu şartlarda bize yayılmacı diyorlar.

"Cin şişeden çıktı"

Bakan Akar Başkan Erdoğan'ın Efes'te Yunanistan'a gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan "vazgeç" çağrısı yapıp "Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum" ifadeleri hakkında şu ifadeleri kullandı;

Cumhurbaşkanımız Yunanistan'ı her konuda uyardı. İki komşu ülke, iki NATO müttefiki. Cumhurbaşkanımızla Sayın Miçotakis arasında gayret samimi, dostane görüşmeleri oluyordu. Sonra Miçotakis verdikleri sözleri unutarak ABD Kongresi’nde Türkiye’yi şikayet etti. Cin şişeden çıktı, Türkiye’deki kişilik, kimlik meselesi herkes tarafından anlaşılmalı. ‘Gel’ deyince gelecek, ‘git’ deyince gidecek bir Türkiye’den bahsetmiyoruz. Hakka hukuka, iyi komşuluk ilişkilerine, müttefiklik ruhuna uygun şekilde konuşalım, görüşelim. Bizi eskiyi özlemle suçlayanlar tuttular Roma’yı, Bizans’ı savunmaya başladılar.

Bizim Doğu Akdeniz’de ilişkilerimizi yeniden güçlendirmemiz Yunanistan’ın, Türkiye’ye karşı kurduğu cephenin çökmesi, komşumuzu endişelendiriyor olabilir mi?

Belli ülkelerle iki tatbikat, üç anlaşma yapmakla Türkiye’yi sıkıştıramayacağını, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin, değerlerin onların boyunu, posunu aşacağını bilmeleri lazım.

Yunanlar bir takım ifadelerle Türkiye’ye karşıymış’ gibi gösteriyor

1980’de Türkiye-ABD arasında savunma ve ekonomik iş birliği anlaşması yapıldı. Bunun benzerini Yunanistan da yaptı. 2020’de bunu yenilediler. Bu çerçevede daha önce 5 olan üs sayısını arttırdılar. Bunun en gündeme geleni de Dedeağaç. Dedeağaç’a yönelik LNG deposu, Avrupa’nın savunmasına ABD’nin desteği için lojistik merkezi olarak kullanılacağına yönelik resmi beyanlar var. Resmi olarak bunu söylüyor, görüntü de bunu gösteriyor. Bunu Yunanlar bir takım ifadelerle Türkiye’ye karşıymış’ gibi gösteriyor. Ancak bütün bunları bir tarafa bırakıp bir asker, bir diplomat gözüyle baktığınızda ‘Bu kesinlikle LNG ile alakalı, bizimle alakası yok’ diyebilir misiniz? Diyemezsiniz. Herşey takip ve tedbir meselesi.

"Konuşacak bir şeyleri yok çünkü biz haklıyız"

Gerçekleştirilen somut olaylar ve bunların psikolojik etkileri var. Yunanistan’da bazı siyasiler mantıktan, akıldan, izandan, uluslararası hukuktan uzak beyanlarda bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği Meis konusu var. Meis adası Kaş’a 1950 metre mesafede. 10 km2 genişliğinde. Yunanistan ana karasına yaklaşık 600 km mesafede. Aklı başında kime sorarsanız sorun, 10 km2’lik adaya 40 bin km2 münhasır ekonomik bölge talebini uygun görmez. Kimse buna ‘evet’ demez, diyemez. Bütün dünyada hava sahası karasuları ile aynı genişliktedir. Yunanistan, ‘karasuları 6 mil, hava sahası 10 mil’ diyor. Böyle olmaz. Biz bunu tanımıyoruz. Biz onları masaya çağırıyoruz, gelin konuşalım diyoruz. Gelmiyorlar. Konuşacak bir şeyleri yok çünkü biz haklıyız.

Niyetleri ne olursa olsun artık ihlal gerçekleştirdikleri an yurtiçi / yurt dışı tüm sivil, asker muhataplarımıza, NATO’ya yazılı olarak bilgi veriyoruz. Hilelerini, yanlışlarını, ihlallerini herkese belgeleriyle duyuruyoruz.

"Cumhurbaşkanımızın bugünkü açıklamalarının ardından, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasına karşı bir kararlılık göstergesi olarak bir hareket söz konusu olur mu?" sorusuna Akar "Yıllardan beri devam eden olaylar var. 1832, 1864, 1878, 1913, 1923, 1947’deki gelişmeler ortada. Anlaşmalara aykırı şekilde adaları silahlandırıyorlar. Bu oldu bittileri kabul etmedik, etmiyoruz." sözleriyle cevap verdi.

"Siyasilerin aşırı saldırgan eylem ve söylemleri var"

Siyasilerin aşırı saldırgan eylem ve söylemleri var. Halklar arasında ise durum öyle değil. Askeri, siyasi, diplomatik bakımdan baktığımız zaman ise Yunanistan kullanılıyor. Türkiye’ye karşı hesabı olan kim varsa başvuracakları kapı Yunanistan, benim anladığım bu. Bunun faturasını da Yunan halkı ödemek zorunda kalıyor.

Biz gerçekten sorunların uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri kapsamında barışçıl yollarla, diyalogla çözülmesinden yanayız. Tüm komşularımızla ve diğer bölge ülkeleri ile ilişkilerimiz her geçen gün daha da iyiye gitmektedir. Bu ise Yunanistan’ın kurmaya çalıştığı tüm oyun ve hileleri bozmaktadır. Bu nedenle bir panik havası yaşıyorlar. Her karşılaştığımızda her zaman görüşebileceğimizi dile getiriyoruz. Maalesef şu ana kadar bir karşılık göremedik.

Kaynak: Haber 7

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin