Hükümetten 'Gültan Kışanak' açıklaması
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Başkanlık sistemiyle ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmaları yeni gündeme geliyormuş gibi davranmamak gerektiğini bildirdi.
80'li yıllardan bu yana başkanlık sisteminin tartışıldığını anımsatan Kurtulmuş, Bahçeli'nin açıklamalarıyla konunun bir kere daha gündeme taşındığını, AK Parti olarak Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde daha güçlü yol alabilmesi için başkanlık sisteminin Türkiye için zaruri olduğunu düşündüklerini belirtti.
"Bahçeli tutarlı açıklamalarına devam ediyor"Kurtulmuş, diğer partilerin de bu konuda kendilerince kanaatlerinin olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bahçeli'nin, başkanlık tartışmalarının gündemden kaldırılması, nihai bir kararın verilerek Türkiye'nin yoluna devam etmesi, bu konunun bir şekilde halledilmesiyle ilgili ortaya koyduğu bir perspektif var. Başından itibaren Sayın Bahçeli kendi açısından tutarlı bir şekilde açıklamalarına devam ediyor.
Bir an evvel bizim de amacımız bu konunun hem kamuoyunda hem parlamentoda tartışılması. Biz de kendi görüşümüzü söylüyoruz. Parlamentoda 367 alsa bile biz sonuçta bunu halka götürmek isteriz. Parlamento kabul etmezse başımızın üstüne. Parlamento kabul etti ve referanduma gidildi, millet kabul etti o da başımızın üstüne. Millet kabul etmedi o da başımızın üstüne. Burada herkes kendi görüşünü net ortaya koysun."
"Güçlü bir parlamentoyla yolumuza devam edeceğiz"Başkanlık sistemi tartışmalarında iki yanlıştan kaçınmak gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Birincisi sanki başkanlık sistemi olursa Türkiye'nin üniter yapısı değişecek, Türkiye'de federal sisteme geçilecekmiş gibi. AK Parti'nin başkanlık sistemi içinde en ufak bir şekilde federal sistemi çağrıştıran bir şey yoktur. İkincisi, sanki başkanlık sistemi gelirse Türkiye'de parlamento ortadan kalkacakmış gibi konuşuluyor. Hayır, tam tersine TBMM daha etkin olacak yine halk tarafından seçilecektir. Hem denetim fonksiyonu hem yasama fonksiyonu bakımından çok daha güçlü bir parlamentoyla yolumuza devam edeceğiz. Bu iki yanlış anlaşılmanın gündeme gelmemesi lazım." diye konuştu.
Kışanak'ın gözaltına alınmasıBaşbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin Avrupa Birliği'nden gelen açıklamaları da değerlendirdi.
AB'ye, kendilerine ilk anda gelen yönlendirici bilgilerle hareket etmek yerine meselenin gerçeğini anladıktan sonra demeç vermeleri tavsiyesinde bulunan Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:
"Diyarbakır Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma var. Soruşturma kapsamında çok sayıda delillerle bu belediyenin imkanlarının terör örgütü emrine tahsis edildiği iddiaları var. Devam eden süreç olduğu için iddia diyorum. Devam etmekte olan mahkeme süreci vardır. Avrupalı dostlarımıza şuna söyleriz. Eğer herhangi bir şekilde Avrupa başkentinin ya da Avrupa'nın büyük şehirlerinden birinin belediye başkanı, varsayalım ki herhangi bir terör örgütüyle işbirliği halinde olduğu suçlaması olsaydı bu suçlama karşısında nasıl hareket edeceklerse şimdi de aynı şekilde hareket etsinler. Araştırsınlar, öğrensinler, biraz da beklesinler."
Kurtulmuş, gözaltılarla ilgili devam eden bir mahkeme sürecinin olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkacak. Türkiye'nin terörle mücadelesi kapsamında atılmış adımlardan biridir. Biz de mahkemenin atacağı adımları bekliyor ve izliyoruz. Bizim de siyaset olarak söyleyeceğimiz bir şey yok. Ümit ederiz ki savcılığın iddiaları doğru değildir. Büyükşehir belediyesinin terör örgütüyle irtibatının ortaya çıkmamasını temenni ederiz. Diyarbakır gibi büyük bir şehrimizin belediyesinin terör örgütüyle iltisaklı, irtibatlı olması herhalde bizim de hoşumuza giden bir şey değildir. Soruşturmanın sonucunu bekleyelim."
"4 milyon ödül yakalanmasını kolaylaştıracak"FETÖ kapsamında aranan Adil Öksüz'ün yakalanması için konulan para ödülüyle ilgili Kurtulmuş, "4 milyon gibi çok büyük bir meblağın ödül olarak ortaya konulmuş olması da yakalanmasını kolaylaştırıcı bir faktördür." dedi.
Kurtulmuş, Öksüz'ün istihbarat teşkilatları ile bağlantısının olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, Adil Öksüz'ün yakalanması ile bu konuların aydınlanacağını bildirdi. Kurtulmuş, 15 Temmuz günü ve sonrasına ilişkin bazı bilgilerin magazinleştirildiğine dikkati çekerek, "Meseleyi magazinleştirmeden bu işin gerçeklerin ortaya çıkarılması şarttır. Adil Öksüz'ün yakalanmasının çok sayıda önemli bilgiyi ve ipuçlarını ortaya çıkaracağını biliyoruz." dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Adil Öksüz ile ilgili çok sayıda ihbar geldiğini belirterek, bu ihbarların önemli bir kısmının da itibar edilecek ihbarlar olduğunu, birtakım operasyonlar yapıldığını ancak henüz bir sonuç alınamadığını vurguladı.
Bir numaranın kim olduğuna dair devletin elinde bilgiler olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Bir numara Pensilvanya'da oturan adamdır. Onun da burada görevlendirdiği birtakım adamlar olduğu aşikardır." karşılığını verdi.
"KHK'larla insanları yeniden görevlerine iade ederiz"Geçtiğimiz hafta görevden uzaklaştırılan 5 bine yakın öğretmenle ilgili yapılan itirazların gözden geçirildiğini ve tekrar görevine iade edildiğini anlatan Kurtulmuş, "Bir taraftan bu darbeye karışmış olanlardan hesap soracağız diğer taraftan da hiçbir şekilde adaletsizlik yapmayacağız. Bu çerçeve içerisinde gerekirse KHK'larla insanları yeniden görevlerine iade ederiz. Adaletsizlikleri ortadan kaldırırız." dedi.
'Dünya barışını sağlayacak adım olmaz'"Irak'ta Haşdi Şabi'ye bağlı bir Şii grup, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer'in kurtarılması için devreye gireceğini açıkladı. Türkmenler arasındaki huzursuzluk Ankara'ya ulaşmış vaziyette. Haşdi Şabi ya da ona bağlı bir Şii ağırlıklı misil grubunun Telafer'e müdahalesi halinde Türkiye'nin tavrı ne olacak?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin başından itibaren Musul meselesi özelinde ve Irak'la ilgili son gelişmeler konusunda tavrını çok net ortaya koyduğunu belirtti.
Bu bölgelerde yaşayan halkın, o bölgelerin geleceğine karar vermesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, "Musul, Musul halkınındır, Musullular orayı kurtarsın. Telafer, Telafer halkınındır. Buradaki yapıyı değiştirmek, biz buradan DEAŞ'tan burayı temizliyoruz' diyerek başka bir silahlı grubu buraya yerleştirmek, Irak'ta kalıcı barışa asla hizmet etmez. 'Biz buraya Haşdi Şabi'yi, PYD'yi PKK'yı getirelim koyalım, DEAŞ'ı buradan süpürürken onların yerine başka örgütler koyalım.' Bu son derece yanlıştır. Ne Irak'ın merkezi hükümetinin yararınadır ne Ortadoğu barışının yararınadır, ne de dünya barışını sağlayacak adım olmaz." görüşünü paylaştı.
Kurtulmuş, şu ana kadar çok büyük oranda Musul operasyonu ve çevresindeki operasyonun Türkiye'nin kırmızı çizgilerine riayet edilerek yapıldığına işaret etti.
Kerkük'e PKK grubunun girdiğinin söylendiğini ifade eden Kurtulmuş, ilgili yerlerle görüşülerek Türkiye'nin anında müdahale ettiğini ve PKK grubunun dışarı atılmasının sağlandığını aktardı.
Kurtulmuş, "İlgili bütün taraflara şunu söyledik, Kerkük'te, Musul'da, Telafer'de olsun, bir mezhebi ya da etnik temizlik manasına gelecek atılacak herhangi bir adıma Türkiye seyirci kalmayacak." dedi.
Kılıçdaroğlu'nun faiz açıklamasıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun faiz açıklamasıyla ilgili Kurtulmuş, "Burada bir ironi var. Bir ironi yapmaya çalışıyor Sayın Kılıçdaroğlu ama yanlış bir şey söylüyor. Bu söylediklerinden de kusura bakmasın biz de biraz arşivi karıştırıyoruz. Arşivi karıştırınca da CHP'nin büyük bir paradoks içerisinde olduğunu görüyoruz. Büyük bir çelişki içerisinde olduğunu görüyoruz. 'Faizi düşürün' anlamında ortaya çıkan görüşlerimizi, 'Niye siz Merkez Bankasına müdahale ediyorsunuz' diye söyleyenlerin şimdi getirin yasayla faizi belirleyin' demesi büyük bir çelişkidir." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.