Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hükümet affetmedi

Kritik YAŞ kararları açıklandı, toplum mühendisleri yine ters köşeye yattı. Adı skandal bağlantıları ile gündeme gelen Kalyoncu emekliye sevk edildi.
Hükümet affetmedi
04 Ağustos 2013 00:00:00
Kritik YAŞ kararları açıklandı, toplum mühendisleri yine ters köşeye yattı. Adı skandal bağlantıları ile gündeme gelen Kalyoncu emekliye sevk edildi.

ESAD YALNIZ / ANKARA

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda üç gündür devam eden Yüksek Askeri Şura çalışmalarını dün tamamladı. YAŞ 'ın sona ermesinin ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Çankaya Köşkü'ne giderek kararları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu. YAŞ kararları Gül'ün onayından sonra kamuoyuna açıklandı.

TSK'da değişim rüzgarı

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 30 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı. Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları emekliye sevk edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun yerine ise EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı.

İkinci Başkan Güler Paşa oldu

Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığına Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi. Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez 'Kor' rütbesiyle YAŞ'a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu'nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 3. Ordu Komutanı ise Korgenaral Ümit Dündar oldu. Rütbesi orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral Yaşar Güler Genelkurmay İkinci Başkanı oldu.

Derin lobiye balyoz

YAŞ kararları öncesinde "Sorun yok, hükümet ile asker anlaştı. Orgeneral Bekir Kalyoncu Kara Kuvvetleri Komutanı. Özel'den sonra ise Genelkurmay Başkanı" şeklinde lobiye dayalı haberler de tutmadı. Hükümet istedi, ismi Karargah Evleri Yöneticileri arasında yer alan, sık sık sanal irticayı gündeme getiren, Balyoz Harekat Planı sonuç raporunun altında imzası olduğu ortaya çıkan Kalyoncu'yu emekliye sevk edildi. Hükümet dik durmasaydı hakkında çok sayıda skandal iddialar bulunan Balanlı, Necdet Özel'den sonraki Genelkurmay Başkanlığı için en büyük adaydı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme