Hukuk çizgisinde yeni rota
12 Şubat 2015 01:00:00
Hukukçular yeni AYM Başkanı ve Yargıtay Başkanı hakkında değerlendirmelerde bulunarak bundan sonraki süreçte yargıda taşların yerine oturacağını belirtti.
EZGİ ÇELİKANKARA
Haşim Kılıç'ın emekliye ayrılmasıyla boşalacak başkanlık için seçim yapıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanlığına 11 oyla Zühtü Arslan seçildi. Yargıtay Başkanlığı'na ise yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'ın yerine 280 oyla İsmail Rüştü Cirit seçildi. Hukukçular yeni AYM ve Yargıtay başkanı hakkındaki değişimi değerlendirdi.
"Haşim Kılıç, tartışılır hale gelmişti"
Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, demokratik usulle bir değişim yaşandığına dikkat çekerek yeni başkanlara başarı temennilerinde bulundu. Haşim Kılıç'ın en uzun süre başkanlık yapan isim olarak tarihe geçeceğini belirten Petek, Kılıç'ı artı ve eksileri ile değerlendirmek gerektiğini söyledi. Kılıç'ın Anayasa Mahkemesi Başkanlığında çok olumsuz kararların verildiği birçok örnekte hukuka hakkaniyete uygun durum sergilediğini belirten Petek, bir yıldır Türkiye'de ki paralel devlet yapılanmasıyla mücadele de Türkiye'yi sosyal medya üzerinden köşeye sıkıştırmak isteyen girişimlere karşı bir twitter kararı vermesi tartışılır hale geldiğini ifade etti. Bu tutumlarının olumsuz olduğuna dikkat çeken Petek, makamların kalıcı olmadığını Anayasa Mahkemesi'nin bundan sonraki süreçte anayasayı ve kuralları ihlal edici ben hem kanun koyan hem uygulayanım şeklindeki tavırlarından dönen hukuk çizgisinde bir rotaya oturması ümidinde olduğunu söyledi. Yargıtay başkanı İsmail Rüştü Cirit'in adaletli, objektif, hakkaniyetle hareket eden bir hukukçu olduğuna değinen Petek, yargı da taşların yerine oturması bakımından önemli bir görevi ihya edeceği ifadelerinde bulundu.
"Türkiye yargısı için büyük bir kazanımdır"
Aksiyoner Avukatlar Derneği Başkanı Emrullah Beytar, Anayasa Mahkemesi başkanı olarak Zühtü Arslan'ın seçilmiş olmasının Türkiye yargısı için büyük bir kazanım olacağını belirtti. Zühtü Arslan'ın başkanlığında ki Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'de evrensel hukukun yerleşmesi noktasında önemli bir katkı sunacağını ifade eden Beytar, " Hukuk anlayışı, insan haklarına bakışı açısından Anayasa Mahkemesi ve Türk toplumu için Zühtü Arslan çok önemli bir kazanım olduğu düşüncesindeyim" dedi. Yargıtay başkanı İsmail Rüştü Cirit için ise Beytar, "Evrensel hukukun Türkiye'ye yerleşmesinde ve Türkiye yargısının evrenselleşmesi noktasında önemli bir katkı sunacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.