Dolar (USD)
34.24
Euro (EUR)
37.22
Gram Altın
2991.27
BIST 100
8847.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hudut kartalları İran sınırında göz açtırmıyor

10 Haziran 2024 13:32:59
​Hudut kartalları sarp dağları, yalçın kayaları, derin vadi ve dere yataklarına sahip 560 kilometrelik İran sınırında yasa dışı geçişler ve kaçakçılığa karşı 7 gün 24 saat nöbette.

Haber: Marina Mussa

Hudut kartalları sarp dağları, yalçın kayaları, derin vadi ve dere yataklarına sahip 560 kilometrelik İran sınırında yasa dışı geçişler ve kaçakçılığa karşı 7 gün 24 saat nöbette.

Fiziki önlemler kapsamında ilk sırada dikenli tellerle güçlendirilen 4 metre yüksekliğindeki beton duvarlar yer alıyor. Bu duvarların gerisinde ise 4 metre derinliğinde hendekler uzanıyor. Hendekler, olası kaçışları engellemek veya yavaşlatmak amacıyla sınır hattı boyunca devam ediyor.

Hudut hattı, sıfır noktasından itibaren 25 katmanlı bir güvenlik mimarisi ile korunuyor. Elektro optik kuleler, termal kameralar, plaka tanıma sistemleri, foto kapan özelliğine sahip 360° dönebilen kameralar, mini ve mikro dronlar, insansız ve insanlı keşif uçakları, komando birlikleri, polis özel harekat timleri ve jandarma unsurları etkin bir şekilde kullanılıyor.

Yağışlı ve sisli havalarda tespit yapılabiliyor

Gözetleme ve keşif sistemleri, özellikle ASELSAN'ın optik kulelerinde bulunan Acar Radar Sistemi, yağışlı ve sisli hava koşullarında bile 40 kilometreye kadar menzilde etkinlik göstererek görüş kısıtlamalarını aşabiliyor. Bu sistemler, güvenlik önlemlerini artırdıkça, düzensiz göçmenlerin yeni geçiş yöntemlerine yönelmesiyle birlikte daha da önem kazanıyor.

Şahingöz termal kameralar ise 12 kilometreden tespit yapabilme yeteneğiyle hareketlilik durumunda ekiplerin hızla müdahale etmesini sağlıyor. Özellikle dere yatakları ve menfezler gibi potansiyel geçiş noktaları için hareketli sensör sistemleri kurularak, güneş paneliyle çalışan yeni nesil fotokapanlarla 360 derece izleme sağlanıyor.

Bu fiziki güvenlik önlemleri, öncesine göre yasadışı düzensiz göçmen ve kaçakçılıkla mücadelede büyük bir ilerleme sağlıyor. Artık olası geçiş teşebbüsleri, sınır hattına yaklaşmadan önce tespit edilebiliyor, böylece önleyici tedbirler alınabiliyor.

Sınırlar beton duvarla örüldü

Türkiye'nin 2 bin 949 kilometrelik kara sınırının bin 162 kilometresi beton duvarlarla örüldü.

İran sınırında planlanan 455 kilometrelik hattın 325 kilometresi tamamlandı.

Teröre geçit yok

Hudut Kartalları, sınırda yalnızca yasa dışı göç ve kaçakçılıkla değil, aynı zamanda terörist geçişlerle de mücadele ediyor. Son dönemde, Irak'ın kuzeyine yapılan nokta operasyonlarla köşeye sıkışan terör örgütü, sıklıkla İran sınırını kullanıyor.

İran sınırının Türkiye tarafında da gözetleme kuleleri bulunuyor ve İran sınır muhafızları ile kolluk kuvvetleri hat boyunca devriye geziyor. İranlı muhafızlar zaman zaman terörist geçişlere göz yumabilirken, Türkiye sınırından geçmeleri neredeyse imkansız hale getiriliyor.

57 bin 940 kişinin Türkiye’ye kaçak geçişi engellendi

Türkiye sınır hattında 60 bin personel görev yapıyor. Alınan önlemler ve Mehmetçiğin mücadelesiyle yıl başından bu yana 57 bin 940 kişinin Türkiye’ye kaçak geçişi engellendi. Milli Savunma Bakanlığı derdi sınır güvenliği olan herkesi hudutlara davet etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme