HSYK'nın Avrupa'daki örnekleri
ANKARA
İsveç'teki modelde başkan ve tüm üyeleri hükümet atıyor. 11 üyesi bulunan kurula, hükümetin atadığı genel müdür başkanlık yapıyor. Hükümet tarafından 4 hakim üye, 2 parlamenter üye, 1 avukat üye, 2 sendika temsilcisi ve 1 valilik temsilcisi atanıyor.
Polonya'daki kurul, 25 üyeden oluşuyor. Üyeler tarafından seçilen bir başkanın yönettiği kurulda, adalet bakanı, yargıtay başkanı ve yüksek idare mahkemesi başkanı doğal üye olarak yer alıyor. Meslektaşları tarafından seçilen 15 hakim/savcı, parlamento tarafından seçilen 4 parlamento üyesi, senato tarafından seçilen 2 senatör ve cumhurbaşkanınca atanan 1 temsilci görev yapıyor.
Portekiz'deki yapıda kurula yüksek temyiz mahkemesi başkanı başkanlık ederken, yüksek mahkeme hakimi de başkan yardımcılığını yürütüyor. 17 üyeli kurulda meslektaşlarınca seçilen 6 hakim üye, 2'si devlet başkanı, 7'si ise parlamentoca atanan yargı dışı 9 üye görev alıyor.
Üyelerin tamamının Bakanın önerdiği kişiler arasında seçildiği Hollanda'da yüksel kurulun 5 üyesi bulunuyor. Başkan, kurul üyeleri arasından seçiliyor. Kurul, adalet bakanın önerisi üzerine kral tarafından atanan 3 hakim üye, yine adalet bakanın önerisi üzerine kral tarafından üniversitelerin iktisat ve işletme gibi bölümlerden mezun 2 yönetici üyeyle çalışmalarını yürütüyor.
İspanya'da 21 üyeli kurulun başkanlığını yargıtay başkanı yapıyor. Kurul, kongre ve senato tarafından aday gösterilenler arasından kralın atadığı 12 hakim üye, 8 avukat veya hukukçu üyelerle çalışıyor.
İtalya'da hakimler ve savcılar ile parlamentonun seçtiği üyelerden oluşan 27 üyeli kurula, devlet başkanı başkanlık yapıyor. Yargıtay başkanı ve yargıtay başsavcısının doğal üye olduğu kurulda, meslektaşlarınca seçilen 16 hakim/savcı ile parlamento tarafından seçilen 8 üye bulunuyor.
Fransız Yargı Yüksek Kurulu ise Hakimler, Savcılar ve Genel Kurul olarak üçe ayrılıyor. Her biri 22 üyeli Kurulun Hakimler Bölümünde yargıtay başkanı, 5 hakim, 1 savcı ve 15 üye, Genel Kurul Bölümünde yargıtay başkanı, 3 hakim, 3 savcı ve 15 üye, savcılar bölümünde ise yargıtay başsavcısı, 1 hakim, 5 savcı ve 15 üye yer alıyor. Kurulun, 1 Danıştay üyesi, 1 avukat, 2 devlet başkanınca atanan üye, 2 meclis başkanınca atanan üye ve 2 senato başkanınca atanan üyesi olarak toplam 8 ortak üyesi bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.