Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HSYK'da yeni dönem

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10 asıl üyesini belirlemek için yapılan HSYK seçimlerini paralel yapının baskısına rağmen özgürlükten yana olanlar kazandı. HSYK seçimlerini MİLAT'a değerlendiren uzmanlar seçim sonuçlarıyla Türk yargısının kazandığını belirtti.
HSYK'da yeni dönem
15 Ekim 2014 09:29:00
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10 asıl üyesini belirlemek için yapılan HSYK seçimlerini paralel yapının baskısına rağmen özgürlükten yana olanlar kazandı. HSYK seçimlerini MİLAT'a değerlendiren uzmanlar seçim sonuçlarıyla Türk yargısının kazandığını belirtti.

Ezgi ÇELİK / ANKARA

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10 asıl üyesini belirlemek için yapılan HSYK seçimlerinde, Yargıda Birlik Platformu (YBP) büyük başarı sağladı. Uzmanlar seçim sonuçlarını MİLAT'a değerlendirdi. Seçim sonuçlarını değerlendiren Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Av. Reşat Petek, bundan sonraki süreci değerlendirerek "Kasım ayından itibaren devasa işler beklendiğini söyleyebiliriz. Eğer çalışmalar iyi olursa ülkemiz için ciddi kazanım olacaktır'' dedi. Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya ve Avukat Serdar Bülent Yılmaz ise seçim sonuçlarıyla Türk yargısının kazandığını bundan sonraki süreçte daha dikkatli ve adaletli olunması gerektiğini belirtti.

"YARGI VE ADALET İÇİN BİR KAZANIMDIR''

HSYK seçim sonuçlarını gazetemize değerlendiren Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Av. Reşat Petek, "HSYK'nın kısmi de olsa demokratikleşmiş olmasının olumlu sonucu seçimlerde görülmüştür. Seçimlerin önemi 2010 yılında HSYK'nın yapısında demokratikleşmesi ilk derece hakimlerin ve savcıların oy hakkıyla bu konuda etkin olmaları düzenlenirken beklenen şuydu: Bu kurulun çoğulcu, katılımcı daha adil ve kararlarında ehliyet ve siyasete göre uyumlu bir kurul olmasıydı. O zamanlar yetmez ama evet diyerek olumlu onay verilmişti. Şimdi Yargıda Birlik Platformu 4 yıllık uygulamanın haksızlıklarla dolu yanlış taraflı ve hakim ve savcılara adeta ıstırap veren uygulamalardan ders alarak daha çoğulcu, farklı düşünce ve kanaatte olan hakim ve savcıların hukuk ve hukukun üstünlüğü önceliğinde bir aday listesi oluşturdukları için başarı sağladılar. Eğer topluma vaat ettikleri ilkelere uygun olarak icraatlarını önümüzdeki günlerde gösterecek olurlarsa bu yargı ve adalet için bir kazanımdır. Dolayısıyla her vatandaşın yargıya yolunun düştüğünü düşünürsek milletimiz için bir kazanım olacaktır" dedi.

"SONUÇLAR, SIKINTILARIN BERTARAF EDİLECEĞİNİN UMUDUDUR''

Avukat Serdar Bülent Yılmaz, HSYK seçimleri ile ilgili şunları söyledi: "Bugün itibariyle yeni HSYK'nın gerek hakim ve savcı atamalarında gerek davalardaki mahkeme savcılar üzerinden oluşturulan ideolojik yaklaşımları bertaraf etme anlamında daha iyi bir performans gösterileceğini umuyoruz. Tabi burada da tersinden bir adaletsizliğe gidilmemesi konusunda da uyarmak istiyorum. Özellikle dikkat edilmesi gereken konu güç dengeleri değiştiğinde gücün eline geçen tarafın adalet duygusu zedeleyecek yaklaşımlardan uzak durmasıdır. Seçimler şunu gösterdi ki Türkiye'de HSYK'nın son yıllarda girmiş olduğu yaklaşım hakim ve savcıların tarafından bir karşılık bulamamış. Onların vicdanına ve sağduyusuna hitap edememiş. HSYK'nın bugüne kadar ki tutumu konusunda bize fikir veriyor. Bundan sonraki süreçte bugüne kadar yaşanan sıkıntıların hem bertaraf edileceği umududur. Özellikle yargıda bekleyen birçok dava, kamuoyunun vicdanı ve adalet duygusunu rahatsız eden birçok durumun ortadan kaldırılabileceğini umuyorum. Hem de tersinden bir güç dengesinin değişmesiyle hukuksuzluğunu ortaya konmaması için gayret sarf edilmesi gerektiğine inanıyorum.''

"TÜRK YARGISI KAZANMIŞTIR''

HSYK seçimlerini Türkiye için çok önemli bir aşama olduğunu söyleyen Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya, ise "Öncelikle paralel yapının hakim olduğu adaletsiz durum bertaraf olmuştur. Şu ana kadar yargı mensuplarının içerisinde olup paralel yapıya mensup olduğu iddia edilen ve HSYK tarafından korunun şahıslarla ilgili yapılan soruşturmalarda sonuca doğru gidilecektir. Diğer bir husus hiçbir yargı mensubunun kanunlar ve kendi vicdanı dışında hiç kimsenin sözünü dinlememesi gerekir. Paralel yapıdaki hakim ve savcıların bu konuda kendi vicdanlarıyla değil de abilerinin ablalarının talimatlarıyla hareket ettiği iddia edilmektedir. Bu şekilde yargı mensuplarının görevlerine devam etmesi imkansızdır. Dolayısıyla bu yargı içerisindeki paralel yapının da temizlendiğini gösterir'' şeklinde konuştu.