Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Horasan'ın incisi HERAT

İslam medeniyetinin Orta Asya'daki önemli merkezlerinden Herat, onlarca uygarlık ve kültürün izini taşıyor. Afganistan'ın İran ve Orta Asya'ya açılan kapısı Herat'ta zengin kültür ve tarihi miras göz kamaştırıyor
Horasan'ın incisi HERAT
02 Haziran 2013 00:00:00
İslam medeniyetinin Orta Asya'daki önemli merkezlerinden Herat, onlarca uygarlık ve kültürün izini taşıyor. Afganistan'ın İran ve Orta Asya'ya açılan kapısı Herat'ta zengin kültür ve tarihi miras göz kamaştırıyor

HORASAN denilince ilk akla gelen Türk-İslam medeniyetinin izleridir. İslam medeniyetinin Orta Asya'daki en önemli merkezlerinden olan Afganistan'ın Herat kenti sayısız tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor.

Coğrafi konumu, iklimi ve sahip olduğu kültürel zenginlikleri nedeniyle tarih boyunca "Horasan'ın İncisi" olarak anılan tarihi kent, bugün Afganistan'ın ticaret, kültür ve turizm kenti olarak öne çıkıyor.

Asya'nın kalbi Afganistan

Asya'nın kalbi diye anılan Afganistan'ın batısında, ülkenin Orta Asya ve İran'a açılan kapısı konumunda olan Herat, ticari ve ekonomik canlılık nedeniyle ülkenin diğer kentlerine oranla kalkınmış ve daha gelişmiş.

Tarih boyunca sayısız işgal ve istilalara maruz kalan Herat, 8. yüzyılda Müslümanların kente gelmesiyle İslamlaşmaya başlamış, Orta Asya'da Semerkant ve Buhara'dan sonra üçüncü bilim ve kültür merkezi haline gelmiş.

Tarihi yapıları, camileri, medreseleriyle tarihin tüm izlerini taşıyan Herat'ta birçoğu bozulmadan günümüze kadar ulaşmış cami, medrese, kervansaray, han ve türbe bulunuyor. Kent bu özelliği ile İslam medeniyet tarihinde önemli konuma sahip olduğunu her an hissettiriyor.

Sayısız bilim insanı yetişti

Tarihte sayısız bilim, siyaset, din ve sanat adamı yetiştiren Herat'ta İslam medeniyetinin ünlü isimlerinden Hüseyin Baykara, Ali Şir Nevai, Molla Cami, Fahreddin Razi, Abdullah Ensari, Mirveys Sadık ve Kraliçe Goharşad'ın türbeleri bulunuyor.

Orta Asya'daki stratejik konumu nedeniyle sık sık işgallere maruz kalan kentte çok sayıda millet, kültür ve uygarlığın izleri günümüze kadar gelmiş.

Kent müzesinde bulunan kalıntılara ve tarihi kaynaklara göre Herat, Romalılar, Sasaniler, Gazneliler, Moğollar, Harzemşahlar, Selçuklular, Timurlar ve Safeviler gibi büyük imparatorlukların hakimiyeti altında kalmış.