Horasan'ın incisi HERAT
HORASAN denilince ilk akla gelen Türk-İslam medeniyetinin izleridir. İslam medeniyetinin Orta Asya'daki en önemli merkezlerinden olan Afganistan'ın Herat kenti sayısız tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor.
Coğrafi konumu, iklimi ve sahip olduğu kültürel zenginlikleri nedeniyle tarih boyunca "Horasan'ın İncisi" olarak anılan tarihi kent, bugün Afganistan'ın ticaret, kültür ve turizm kenti olarak öne çıkıyor.
Asya'nın kalbi Afganistan
Asya'nın kalbi diye anılan Afganistan'ın batısında, ülkenin Orta Asya ve İran'a açılan kapısı konumunda olan Herat, ticari ve ekonomik canlılık nedeniyle ülkenin diğer kentlerine oranla kalkınmış ve daha gelişmiş.
Tarih boyunca sayısız işgal ve istilalara maruz kalan Herat, 8. yüzyılda Müslümanların kente gelmesiyle İslamlaşmaya başlamış, Orta Asya'da Semerkant ve Buhara'dan sonra üçüncü bilim ve kültür merkezi haline gelmiş.
Tarihi yapıları, camileri, medreseleriyle tarihin tüm izlerini taşıyan Herat'ta birçoğu bozulmadan günümüze kadar ulaşmış cami, medrese, kervansaray, han ve türbe bulunuyor. Kent bu özelliği ile İslam medeniyet tarihinde önemli konuma sahip olduğunu her an hissettiriyor.
Sayısız bilim insanı yetişti
Tarihte sayısız bilim, siyaset, din ve sanat adamı yetiştiren Herat'ta İslam medeniyetinin ünlü isimlerinden Hüseyin Baykara, Ali Şir Nevai, Molla Cami, Fahreddin Razi, Abdullah Ensari, Mirveys Sadık ve Kraliçe Goharşad'ın türbeleri bulunuyor.
Orta Asya'daki stratejik konumu nedeniyle sık sık işgallere maruz kalan kentte çok sayıda millet, kültür ve uygarlığın izleri günümüze kadar gelmiş.
Kent müzesinde bulunan kalıntılara ve tarihi kaynaklara göre Herat, Romalılar, Sasaniler, Gazneliler, Moğollar, Harzemşahlar, Selçuklular, Timurlar ve Safeviler gibi büyük imparatorlukların hakimiyeti altında kalmış.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.