Hollandalı şirketlere vergi kıyağı
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer bugünkü köşesinde Hollanda'ya ilişkin dikkat çeken bir açıklamayı köşesine taşıdı. Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, Hollanda ile yaşanan diploması krizi sonrasında, Türkiye'deki Hollandalı şirketlere uygulanan vergi kolaylığıyla ilgili yaptığı bilgilendirme yaptı.
Yalçın Bayer'in köşesine taşıdığı Hollanda'ya ilişkin o bölüm şöyle:
"Hukuksuzluğun hakim olduğu uluslararası ilişkilere centilmenlik ve suhulet hakim olmalı, iletişim kanalları açık bırakılmalı; ancak alınacak tedbirlerde ciddi ve kararlı olunmalıdır.
Buradan dünkü 'Yabancı sermayede Hollanda 1. sırada' yazısına gelmek istiyorum.
İşin gerçeği şu; yabancı yatırımcıların Türkiye'de elde ettikleri gelirlerden kesilen vergi oranı diğerleri için % 20 iken Hollandalılar için % 10'dur.
Çünkü, Hollanda'nın Türkiye ile çok eski tarihte yaptığı 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nda % 10 vergi kesintisi kabul edilmiştir; bu oran diğer devletlerle yapılan benzer anlaşmalarda % 20'dir.
Hollanda bu avantajının uluslararası alanda ticaretini yapar; Türkiye'de yatırım yapacak diğer ülke yatırımcılarının kendi ülkesinde kağıt üzerinde şirket kurmasına izin verir. Sonuçta yabancı yatırımcılar, önce Hollanda'da kağıt üzerinde binlerce şirket kurar, sonra o sözde 'Hollandalı şirketler Türkiye'de yatırım yapar. Böylece Türkiye'de kağıt üzerinde en çok Hollandalılar yatırım yapmış gibi görünür. Hollanda uluslararası yatırımların Türkiye'ye aktığı bir huni gibidir; bu huni Türkiye'de elde edilen gelirlerin dışarıya akıtılması için de kullanılır. Bu durumdan Hollanda devleti vergi geliri kazandığı gibi, kağıt üzerindeki şirket kurma ve muhasebe işlerinden de Hollanda'daki muhasebe ve avukatlık firmaları büyük paralar kazanırken; Türkiye ise büyük miktarda gelir vergisi stopajı kaybeder. Özünde Türkiye % 20 vergi kesintisi yapacakken % 10 kesinti yaparak elde edebileceği vergi gelirinin yarısını kaybeder.
Nazik ama acıtıcı bir yaptırım için bu anlaşma ya hepten iptal edilmeli ya da kesinti oranı % 10'dan % 20'ye çıkarılmalıdır. Av. Mehmet GÜN-Daha İyi Yargı Derneği Başkanı"
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.