Burka ve peçe yasağını böyle protesto etti
Amsterdam'da reklam ajansında sanat yönetmeni olarak çalışan Erçil, "Yasal Burka" adını verdiği projesiyle Hollanda'daki burka ve peçe yasağını protesto ediyor.
Erçil, kullanılması zorunlu maskeler ile kullanılması yasaklanan burka tasarladığını söyledi.
Maske kullanma zorunluluğu ile burka yasağının varlığını insanlara sorgulatmak istediğini dile getiren Erçil, tasarladığı maskeden burkayı, "Zorunlu olanın materyalini, yasak olanın silüetinde birleştiren bir direniş eseri" olarak tanımladı.
Erçil, tamamı 84 maskeden oluşan burkayı yaklaşık 2 saatte tamamladığını belirterek, "Zorunlu olanla yasak olanı bir araya getirdim." dedi.
Hollanda'da Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için kapalı alanlarda ve toplu taşımalarda, Haziran 2020'de maske takılması zorunlu hale getirilmişti.
Erçil, maskeden nasıl burka ve peçe yapılabileceğini açıklayan bir kılavuz da hazırladı.
Maskelerden oluşan burkayı adaletin sembolü olan Themis Heykeli'ne giydiren Erçil, böylece adaletsizliğe ve ayrımcılığa vurgu yapmayı hedeflediğini kaydetti.
Erçil, heykelin yüzüne maskeden burkayı geçirerek, adaletsizliği görmesi için heykelin gözlerini açtığını vurguladı.
Heykelin elindeki terazide maske ve burkanın tartıldığını belirten sanatçı, kefeler arasındaki dengesizliğin metaforik olarak bu adaletsizliğe işaret ettiğini söyledi.
Erçil, "Kanuna göre yüzü tamamen kapatan kıyafetlerin ve aksesuarların giyilmesi yasakken aynı şekilde yüzü kapatan maskelerin zorunlu olması ciddi bir çelişki" ifadesini kullandı.
Burka yasağını "kanun eliyle yapılmış ırkçılık" olarak nitelendiren Erçil, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı küresel ölçekte yoğun bir mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.
Erçil, maskeden yapılan burkayı takan bir kadını Rotterdam sokaklarında gören Hollandalıların şaşırdığını fakat bunun ne anlama geldiğini anladıklarını dile getirdi.
Maskelerden yapılan burkanın sosyal medyada çok ilgi gördüğünü kaydeden Erçil, peçe ve burka yasağının olduğu diğer Avrupa ülkelerinden de çok sayıda destek mesajı aldığını aktardı.
Hollanda'da peçe ve burka yasağı
Hollanda'da kamu binalarında, toplu taşımada ve sağlık kurumlarında burka, peçe, nikap ve kar maskesi gibi yüzü tamamen kapatan giysileri yasaklayan kanun, Ağustos 2019'da yürürlüğe girdi.
Kanuna göre toplu taşımalar ve hastane gibi yerlerde yüzü kapatan kıyafet giyenlere 150 avro ceza veriliyor.
Yasağı protesto eden ve uygulamaya tepki gösterenler kararın inanç özgürlüğünü ihlal ettiğini düşünüyor.
Hollanda'nın yanı sıra Danimarka, Avusturya, Bulgaristan, Belçika ve Fransa gibi Avrupa'nın başka ülkelerinde de yüzü tamamen kapatmaya ve örtmeye karşı çeşitli yaptırımlar bulunuyor.
Sri Lanka, İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya gibi ülkelerde burka yasağı halen tartışılıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.