Hollanda Türkiye'den özür diledi
Türkiye, Rotterdam'da yaşananlarla ilgili olarak bugün BM, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) başvuruda bulunarak Hollanda'nın 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettiği şikayetinde bulunacak.
Hürriyet'ten Serkan Demirtaş'ın haberine göre, cumartesi gecesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel eşlik ediyordu. Bakan Kaya'yı Rotterdam Başkonsolosluk binasına 30 metre kala durduran Hollanda polisi, Maslahatgüzar Yüksel'i gözaltına almıştı. Yüksel, Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan onaylı diplomat kartını göstermesine karşın yaklaşık 4 saat hücrede tutulmuş ve iletişim kurması engellenmişti. Hollanda polisi, Bakan Kaya'nın içinde bulunduğu ve yine diplomatik dokunulmazlığı bulunan aracın şöförünü de gözaltına almıştı. Bakan Kaya, aynı aracı kullanan bir Hollandalı polis tarafından Almanya'ya geri götürülmüştü
'VİYANA SÖZLEŞMESİ'NİN AÇIK İHLALİ'
Hürriyet'e konuşan bir diplomatik kaynak, o gece yaşananların Viyana Sözleşmesi'nin açık bir ihlali olduğunu kaydederken her 3 kurumun da Viyana Sözleşmesi'ni esas alarak diplomatik faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.
Habere göre aynı kaynak, "BM'nin diplomatik ilişkilerle ilgili iki adet alt birimi var. AGİT de Avrupa Konseyi de Viyana Sözleşmesi'ni mevzuatlarında benimseyen kuruluşlar. Hollanda'nın bu kadar açık bir ihlali konusunda mutlaka bir şey söylemeleri gerekir" dedi.
Diplomatik kaynak, Bakan Kaya'nın Rotterdam Başkonsolosluğu'na ulaşması durumunda gerginliği giderecek şekilde Türk toplumu temsilcileriyle görüşmeyi planladığını belirtti.
'ÖZÜR DİLENDİ'
Habere göre, Türk ve Hollanda dışişleri bakanlıkları arasında, olayların ardından yaşanan temaslar sırasında, Hollanda dışişleri bakanlığı Yüksel'in gözaltına alınması konusunda sözlü bir özür diledi. Hollanda dışişleri, Rotterdam polisinin o gecenin karmaşası sırasında bu gözaltıyı gerçekleştiğini de Ankara'ya bildirdi.
Ankara, Lahey yönetimine dönük yaptırımlar konusunda çalışmalara başladı. Edinilen bilgilere göre, bu yaptırımlar ekonomik ilişkileri ve Hollanda şirketlerinin faaliyetlerini içermeyecek ancak siyasi düzeyde planlanan görüşmelerin, ortak komite toplantılarının iptal edilmesi gibi önlemler gündeme gelebilecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.