Hollanda, sömürge döneminde Endonezya'dan getirilen tarihi eserleri iade ediyor
Hükümet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Endonezya'nın talebi üzerine Ulusal Koleksiyon'dan 288 tarihi eser ve kültür objesinin bugün iade edileceği bildirildi.
Eserlerin hukuka aykırı şekilde Hollanda'ya getirildiği belirtilen açıklamada, "Sömürge döneminde Endonezya için kültürel öneme sahip bu objeler, haksız yere Hollanda'ya götürülmüştü." ifadesi kullanıldı.
İade edilenler arasında 19. yüzyılın ilk yarısında Cava Adası'ndan Hollanda'ya getirilen Bhairava, Nandi, Ganesha ve Brahma heykellerinin ve 1906 yılında Bali'nin güneyindeki Badung ve Tabanan prensliklerine karşı yapılan savaşın ardından Hollanda'ya götürülen 284 silah, sikke, mücevher ve tekstil eserinin yer aldığı aktarıldı.
Açıklamada sözlerine yer verilen Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakan Eppo Bruins, "Sömürge Koleksiyonları Komitesi'nin tavsiyeleri doğrultusunda Hollanda'da hiç bulunmaması gereken objeleri ikinci kez iade ediyoruz. Sömürge döneminde, kültürel nesnelerin yağmalanması ve diğer şekillerde istemsiz olarak elden çıkarılması sıklıkla yaşanmıştır. Bu nesnelerin iadesi adaletin yeniden tesis edilmesi anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.
Sömürge Koleksiyonları Komitesi, Nijerya, Sri Lanka, Hindistan ve Endonezya gibi bir dönem Hollanda'nın sömürgesi altında bulunan veya diğer topluluklardan Hollanda'ya getirilen kültür eserlerinin kökenini araştırarak, iade edilip edilmemesine ilişkin Bakanlığa tavsiye görüş veriyor.
Hollanda, bugün gönderilecek tarihi eserlerle ikinci defa başka bir ülkeden kaçırılan tarihi eserleri iade edecek. Komitenin tavsiyesi doğrultusunda ilk defa 2023 yazında Endonezya ve Sri Lanka'ya tarihi eserlerini iade etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.