Hollanda sandık başına gidiyor
Hollanda'da yarın başlayacak genel seçimlerde, 13 milyon seçmen, kurulacak 10 bin sandıkta meclisin 150 yeni üyesini belirlemek üzere oy kullanacak.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle salgının yayılma riskini azaltmak için normal şartlarda bir günde yapılan seçim, bu yıl 15-17 Mart'ta gerçekleşecek.
Böylece seçim sandıklarında oluşacak kalabalık önlenecek ve 70 yaş üstü seçmen de posta yoluyla oy kullanabilecek.
Yaklaşık 17,5 milyonluk nüfusa sahip Hollanda'da 13 milyon seçmen, meclisin 150 yeni üyesini belirlemek üzere oy verecek. İlk 2 gün kısıtlı sayıda açılacak sandıkların tamamı 17 Mart'ta açılmış olacak.
Hollandalılar, 12 eyalette kurulacak 10 bin sandıkta, ülke dışında yaşayan vatandaşlar da mektup yöntemiyle oylarını verebilecek.
Bir seçmen en fazla 3 kişi adına vekaleten oy kullanma hakkına sahip olacak.
Seçimde Türk kökenli 32 aday bulunuyor
Ülkede, 18 yaşını doldurmuş bütün Hollanda vatandaşları oy kullanma hakkına sahip. Seçim barajı olmayan Hollanda'da, seçimlerde oy kullanmayanlara herhangi bir cezai müeyyide uygulanmıyor.
Ülkede 37 partinin yarışacağı seçime katılan 1579 aday arasında, Türk kökenli 32 aday bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli yaklaşık 250 bin seçmen oy kullanabilecek.
Mecliste 2017'den beri 3 milletvekili bulunan üyelerinin çoğu Türk ve göçmenlerden oluşan Denk Partisi 21 adayla, ilk defa genel seçimlere katılacak olan ve kendisini "İslam'dan ilham alan parti" olarak tanıtan NIDA Partisi de 31 adayla meclise girmek için seçimlerde yarışacak.
Her iki partide de yedişer Türk kökenli aday bulunuyor.
Mark Rutte'nin liderliğindeki partinin sandıktan birinci çıkması bekleniyor
Tüm partiler, vatandaşlara sandık başına gitme çağrısında bulunurken, meclisteki partilerin yerinin çok fazla değişmeyeceği bekleniyor.
Her zaman koalisyon hükümetleriyle yönetilen ülkede, yarınki seçimler sonucunda yine koalisyon hükümeti kurulması öngörülürken, bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76'sının desteğini alması gerekiyor.
Ülkede çeşitli şirketlerin son kamuoyu yoklamalarına göre, sandıktan birinci çıkacak partinin Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), ikinci partinin ise aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi olması bekleniyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.