Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hizbullah'ta Nasrallah sonrası Haşim Safiyuddin ismi öne çıktı

İsrail tarafından öldürülen Hasan Nasrallah'ın kuzeni ve Kasım Süleymani'nin dünürü olan Haşim Safiyuddin, Hizbullah'ın yeni liderliği için en güçlü aday olarak öne çıkıyor.
Hizbullah'ta Nasrallah sonrası  Haşim Safiyuddin ismi öne çıktı
28 Eylül 2024 18:21:03
İsrail tarafından öldürülen Hasan Nasrallah'ın kuzeni ve Kasım Süleymani'nin dünürü olan Haşim Safiyuddin, Hizbullah'ın yeni liderliği için en güçlü aday olarak öne çıkıyor.

İşgalci İsrail Ordusu, dün gece Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi.

Saldırının ardından İsrail istihbarat servisleri, Nasrallah'ın öldüğüne dair iddialar ortaya atmış, ancak Hizbullah bu haberleri yalanlayarak Nasrallah'ın güvende olduğunu açıklamıştı. Bugün ise İsrail'in Beyrut'un güneyinde, Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırıda Hasan Nasrallah'ın hayatını kaybettiği iddiası doğrulandı.

Hizbullah Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, 64 yaşındaki Hasan Nasrallah'ın dün Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği duyuruldu.

Açıklamada, "Hizbullah düşmanla mücadeleyi, Gazze ve Filistin'e desteği, Lübnan ile kararlı ve onurlu halkını savunmasını sürdürecek" ifadelerine yer verildi.

Nasrallah sonrası en güçlü aday belli oldu

Nasrallah'ın ölümünün doğrulanmasının ardından, Hizbullah'ın bu suikasta nasıl yanıt vereceği belirsizliğini koruyor. Aynı zamanda, örgütün yeni liderinin kim olacağı da merak konusu.

Örgütün başına geçmesi beklenen ilk isimlerden biri Haşim Safiyuddin. Safiyuddin, Hizbullah’ın siyasi işlerini yöneten Cihad Konseyi’nin bir üyesi olarak dikkat çekiyor.

Safiyuddin, 1964 yılında Güney Lübnan’ın kıyı kenti Sur yakınlarındaki bir köyde köklü bir din adamı ailesinde dünyaya geldi.

Grup, eğitim sistemini ve terörizmin finansmanı için kurulan yatırım kolu da dahil olmak üzere finansal kaynaklarını denetliyor.

Cuma günü, terör örgütünün yeraltı sığınağına düzenlenen İsrail saldırısında sağ kurtulduğu bildirildi.

Son otuz yıldır Hizbullah’ın eğitim sistemi ile yabancı yatırımlar dahil olmak üzere sivil operasyonlarının günlük ve hassas tüm yönlerini denetliyor; stratejik konuları ise Nasrallah’a bırakıyor.

Aynı zamanda, Lübnan, Arap dünyası, Afrika, Avrupa, Kuzey ve Latin Amerika’da faaliyet gösteren bir yatırım grubuna başkanlık ediyor.

Safiyuddin’in Hizbullah’ın askeri kanadıyla da yakın ilişkileri bulunuyor ve 2017’den beri ABD’nin terör listesinde yer alıyor.

Ayrıca, Safiyuddin, Hasan Nasrallah’ın anne tarafından kuzeni olup, kardeşi de Hizbullah’ın İran temsilcisidir.

Kasım Süleymani’nin dünürü

Ayrıca, Safiyuddin’in oğlunun Kasım Süleymani’nin damadı olduğu biliniyor. Safiyuddin’in Lübnan ile sınırlı olmayan ilişkileri, Kum’daki çalışmaları ve Yüksek Şii İslam Konseyi üyesi Seyyid Muhammed Ali Al-Amin’in kızı ile yaptığı evlilikle de kendisini İran ile bağlantılandıran unsurlar arasında yer alıyor.

Bu ilişkiler, oğlu Rıza’nın 2020 yılında İran Devrim Muhafızları Lideri Kasım Süleymani’nin kızı Zeynep Süleymani ile evlenmesiyle daha da güçlenmiştir.