Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2833.37
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hitlerden farkı yok

Myanmar'da yaşayan Müslümanlara, Budistlerin saldırıları her geçen gün derinleşiyor. İHH Arakan Koordinatörü Said Demir, Budist rahiplerin, Müslümanlara zulüm edenlere öncülük ettiğini vurgulayarak, "Müslümanların evleri yakılıyor, kaçmaya çalışanlar yakalanıp katlediliyor, hükümette destek veriyor, uluslararası kuruluşlar ise kılını bile kıpırdatmıyor" dedi.
Hitlerden farkı yok
04 May 2013 00:00:00
Myanmar'da yaşayan Müslümanlara, Budistlerin saldırıları her geçen gün derinleşiyor. İHH Arakan Koordinatörü Said Demir, Budist rahiplerin, Müslümanlara zulüm edenlere öncülük ettiğini vurgulayarak, "Müslümanların evleri yakılıyor, kaçmaya çalışanlar yakalanıp katlediliyor, hükümette destek veriyor, uluslararası kuruluşlar ise kılını bile kıpırdatmıyor" dedi.

KENAN ADEM KIZLAĞIL/ ANKARA

Myanmar'da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırılar her geçen gün derinleşiyor. Hükümetin ve Budist rahiplerin desteğini arkasına alan katiller Müslüman halkı sindirmek için toplu katliamlar yapıyor. Ülkede yaşayan Müslümanlar evlerinden zorla atılıyor, iş yerleri ateşe veriliyor. Bu durumu dünya ise sadece izlemekle yetiniyor. İHH İnsani Yardım Vakfı Arakan Koordinatörü Said Demir bölgede yaşananları Milat'a anlattı. Demir, "Müslümanların evleri yakılıyor, kaçmaya çalışanlar yakalanıp katlediliyor, hükümette destek veriyor, uluslararası kuruluşlar ise kılını kıpırdatmıyor" dedi.

Dünya yıllardır uyuyor

Myanmar'da katliamların uzun yıllar öncesinde başladığını belirten Demir, olayların son 10 ay içerisinde dünyaya yansıdığını söyledi. Her geçen Müslümanlara yönelik katliamların arttığını vurgulayan Demir, 3 Haziran 2012 de yapılan saldırılar ile olayların dünya gündeminde yer alamaya başladığını ifade etti.

Saldırılar yayılıyor

Müslümanlara yönelik saldırıların farklı kentlere yayıldığını belirten Demir, Sitre kentinde 140 bin Müslüman'ın göç etmek zorunda bırakıldığını söyledi. Demir, "Yeni toplu mezarlar ortaya çıkmaya başladı. Katledilen Müslümanlar toplu mezarlara gömülüyor. Kaçmak isteyen insanların yolu kesilerek katlediliyor" dedi.

Camiler ateşe verildi

Burma kentinde daha önce hiçbir saldırı olmamasına karşın, 20 Mart 2013 itibariyle saldırıların yaşanmaya başladığının altını çizen Demir, "Burma'da da 43 Müslüman katledildi. İşyerleri talan edildi, camiler ateşe verildi. İnsanların kaçmasına bile izin verilmiyor. Güvenlik güçleri göz yummakla kalmıyor, üstelik saldırılara yardım ediyor. Boga kentinde ise Müslümanlar saldırılardan önce kaçmayı başardı. Ancak geride bıraktıkları her şey ateşe verildi. Evleri yakıldı, iş yerleri yıkıldı" diye konuştu.

Uluslar arası kuruluşlar seyirci

Uluslara arası kuruluşların katliama göz yumduğuna dikkat çeken Demir, Dünyanın, Müslüman kanı dökülmesini keyifle izlendiğini söyledi. Saldırılara müdahale edilmemesine iki yönlü olarak bakmak gerektiğini vurgulayan Demir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Birincisi burası bir Müslüman diyarı, Müslümanların öldürülüyor olması batılı canavarların hoşuna gidiyor. İkinci yönü ise İslam dünyasının olaylara sessiz kalması. En acı tarafı da bu olsa gerek. Birkaç cılız ses dışında İslam dünyası ses çıkarmıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı birkaç kez toplantı düzenleyip girişimde bulunsa da yeterince tepki çıkmadı."

Kapitalist caniler göz dikti

Müslümanların verimli topraklar üzerinde yaşıyor olması nedeniyle kapitalist canavarların kaynaklara göz diktiğini vurgulayan Demir, "Buradaki topraklar üzerinde planlar yapıyor, Müslümanların atılması için katliama destek veriyorlar. Zengin kaynaklar kapitalizmin iştahını kabartıyor. Müslümanlar giderse o toprakların onlara kalacağını düşünüyorlar" şeklinde konuştu.

Yardımlar engelleniyor

İHH'nın bölgede 17 yıldır faaliyet yürüttüğünü, halen üç kentin dışında faaliyet yürütmesine izin verilmediğini açıklayan Demir, İnsani yardım kuruluşu olmalarına rağmen hükümet tarafından konulan engellemelere maruz kaldıklarını söyledi. Demir, "Bu engellemelere rağmen bölgede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Müslümanların ihtiyaçlarını karşılamak için yardımlarımız devam ediyor. Artık dünyanın bu çığlığa karşılık vermesi gerekiyor. Bu dünyanın, insanlığın sorunudur" diye konuştu.

Budist vicdansızlığı

Budist rahiplerin öncülüğünde Müslümanlar öldürülmeye devam ediyor. Son olarak gerçekleşen saldırılarda yine Müslüman kanı aktı. Myanmar'da Müslümanlara yönelik saldırının son adresi Okkan kasabası oldu. Kent sakinleri, yaklaşık 400 Budist'in sopalar ve tuğlalarla Müslümanlara ait iş yerlerine saldırdığını aktardı. İki camiyi ateşe veren Budistler, daha sonra Müslümanlara ait 157 evi yaktı. Saldırılar sırasında yaralanan 10 kişiden birinin yaşamını yitirdiği bildirildi.