Hırvatistan'da "Ukrayna'da Mayın Temizleme Konferansı" başladı
Hırvatistan’ın ev sahipliğinde 2 gün sürecek konferansın açılışına Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal video konferans yoluyla katıldı.
Şmihal, yaptığı konuşmada, ülkesinde ormanlık alan, okul, tarım arazisi, hastane ve oyun alanı gibi birçok yerin mayınlarla dolu olduğunu belirterek "Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 30'u, 174 bin kilometrekaresi mayın arazisi. Dolayısıyla 6 milyon insan tehlike altında." dedi.
Ukrayna'da mayınlardan şimdiye kadar 250 kişinin yaşamını yitirdiğini, 500'den fazla kişinin yaralandığını söyleyen Şmihal, "Bu sayı her geçen gün artıyor. Uzmanlar, mayınlar hızla temizlenmezse 10 bin sivilin etkilenebileceği uyarısı yapıyor." diye konuştu.
Şmihal, Dünya Bankası tarafından Ukrayna'nın, mayınlardan temizlenmesi için 37 milyar dolara ihtiyaç duyduğunun tespit edildiğini belirterek "Ancak bizim sadece 3 bin mayın teknisyenimiz ve 27 aracımız mevcut." ifadesini kullandı.
Hırvatistan'dan Ukrayna'da mayın temizleme faaliyetlerine destek
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic de Ukrayna'nın mayınlardan temizlenmesi, ekonomik anlamda yeniden inşası ve toprak bütünlüğünün konferansta ele alınacağını vurgulayarak Ukrayna'daki savaşın 6 gün sonra 600'üncü gününe ulaşacağını söyledi.
Ukrayna'nın mayınlardan temizlenmesi için finansal ve donanım desteği ile yapıcı bir plana ihtiyaç duyulduğunu belirten Plenkovic, "Hırvatistan, sahip olduğu tecrübeyle de burada. Bizler şimdiye kadar Ukrayna'ya 5 milyon avro değerinde destek sağladık. Yarın da hükümet oturumunda bir 5 milyon avro daha destek sağlamak için karar çıkartacağız." dedi.
Konferansa ayrıca Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Virginijus Sinkevicius ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko da katıldı.
Bu arada, konferans kapsamında, Hırvat mayın temizleme uzmanlarının katılımıyla yapılacak bir eğitim programı hazırlanırken, dün de Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic ve Sviridenko'nun mayın temizleme faaliyetlerine ilişkin işbirliği protokolü imzaladığı kaydedildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.