'Hırsıza davetiye çıkarmayın'
Tatile çıkacak vatandaşlara uyarılarda bulunan bilişim uzmanları, özellikle sosyal medyada yer bildirimi yapılıp hırsızlara kapı aralanmaması, 'bedava', 'kazandınız' gibi uyarılara kulak asılmaması, sahte bayram tebrik kartlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Eset Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, Türkiye'de Ramazan Bayramı döneminde seyahatlerin ve kişisel bilgisayar kullanımının artması nedeniyle kullanıcıların siber suç kurbanı olmaması çağrısında bulundu.
Tatile çıkmadan önce kullanıcıların bilgisayarını virüslere karşı taramasını isteyen Akkoyunlu, USB aygıtları ve diğer hafıza kartlarının da virüslere karşı kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Akkoyunlu, taşınabilir belleklerin özellikle tatilde çok önemli bir ihtiyacı karşıladığını kaydederek, ancak pek çok virüsün de bu belleklerle bulaştığını ve yaygınlaştığını, tatil dönemlerinde artan kulanımla beraber, bulaşma riski ve çapının da genişleyebildiğini vurguladı.
"Bedava', 'Kazandınız' gibi mesajlara karşı uyanık olun"Akkoyunlu, sistem yamalarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, işletim sisteminde oluşan açıkların siber suçlular tarafından önemli bir virüsbulaştırma aracı olarak değerlendirildiğini, bu nedenle dijital sistemlerindeki güncelleme uyarılarının dikkate alınması ve tatile çıkmadan sistem yamalarının yüklenilmesi gerektiğini bildirdi.
Önemli verilerin mutlaka yedeklenmesi ve güvenli bir ortamda saklanılması çağrısında bulunan Akkoyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylece bilgisayarınız, tabletiniz veya telefonunuz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz. Konumunuzu herkesle paylaşmayın. Bir hafta boyunca evde olmadığınızı herkes bilmek zorunda değil. Özellikle de hırsızlar bilmese iyi olur. Sosyal medya hesabınızda konumunuzu belirten özelliği kapalı tutun. İmkansız teklifler kafanızı karıştırmasın. Kullanıcıların ilgisini çeken 'Bedava', 'Kazandınız' gibi mesaj ve elektronik postalara karşı uyanık olun. Gerçek olamayacak kadar güzel görünen tekliflere itibar etmeyin."
Ateş: "Her ücretsiz Wi-Fi'ye bağlanmayın"Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Sekreteri ve Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem Ateş, özellikle kamuya açık alanlarda ücretsiz Wi-Fi'lerin tehlikeli olduğunu belirterek, doğrulama istemeyen ücretsiz İnternet ağlarına tüketicilerin hiç düşünmeden bağlandığını aktardı.
Özellikle doğrulama istemeyen, güvenli olmayan ücretsiz İnternet ağı erişim noktalarının bilgisayar korsanları için de bulunmaz bir fırsat olduğunu dile getiren Ateş, "Bilgisayar korsanları aynı ağ içerisinde bulunan güvenliksiz Wi-Fi ağına bağlanan kişinin bilgisayarına veya cihazına kolaylıkla ulaşabilir." dedi.
AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.