HİPOTERMİ NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası birçok kişi hipotermi nedir, nasıl oluşur sorusuna yanıt aramaya başladı. Hipotermi, vücut ısısının oldukça hızlı bir şekilde düşmesine neden bir tıbbi terim olarak açıklanabilir.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve on ili etkileyen deprem sonrası başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hava koşullarının soğuk ve elverişsiz olması çalışmaları zorlarken enkaz altında olan vatandaşların da üşümesine yol açıyor. Deprem bölgesinde çalışan ekipler soğuk hava dolayısıyla enkaz altında olan vatandaşlarda hipotermi meydana gelmemesi için de olağanüstü bir çaba sarf ediyor. Henüz hipotermi hakkında bilgi sahibi olmayanlar arama motorları üzerinden hipotermi nedir sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor.
HİPOTERMİ NEDİR?
Hipotermi nedir sorusunu merak edenler için hipotermi, vücudun üretmesi gereken normal ısıyı üretememesi sonucu vücut ısısının hızlı ve tehlikeli oranda düşüş göstermesi ile meydana gelen, son derece aciliyet gerektiren bir durumdur. İnsan vücudunda normal ısı seviyesinin ortalama olarak 37 derecede olması gerekir. Vücut uzun süre soğuğa maruz kaldığında ya da soğuk suya dalış gerçekleştirdiğinde vücut ısısı tehlikeli bir şekilde düşüşe geçer. Vücut ısısı 35 derecenin altına inmeye başladığında hipotermi oluşmaya başlar. Hipotermi için tanı, kişinin vücut ısısında meydana gelen düşüş oranına göre farklı şekillerde oluşabilir. Bu durumda belirti ve semptomların kendini belli etmesi durumu kişinin vücut ısısına bağlıdır. Vücut ısısında düşüş meydana gelen bireylerin kalp ve sinir sistemleri ile birlikte diğer organlarında da faaliyetin yavaşladığı görülebilir. Hipotermi yaşayan bireylere zamanında müdahale edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir. Hipotermi yaşayan bireylerde ilk olarak vücut ısısının normal seviyeye getirilmesi için müdahale edilmelidir.
HİPOTERMİ NASIL OLUŞUR?
Hipotermi nasıl oluşur sorusu da merak edilen konular arasında yer alır. Vücut ısısının normalin altına düşmesi durumunda oluşan hipotermi, soğuk havaya maruz kalınması durumunda ortaya çıkar. Hava koşullarına uygun giysilerin giyilmemesi, soğuk havada uzun süre kalmak, ıslak vaziyette soğuk havada durmak, soğuk havada kaza sonucu suya düşmek ya da soğuk suya dalmak, ıslak giysileri çıkarmadan uzun süre öyle kalmak vücut ısısında düşüş yaşanmasına neden olur. Vücut ısısının normalin altına düşmesi hipotermiyi meydana getirebilir. Vücudun uygun giysilerle korunmayan bölümlerinde ısı kaybı yaşanabilir. Rüzgara maruz kalan bireyin vücut ısısında da düşüş görülebilir. Belirli bir dereceden sonra vücut hipotermi belirtileri vermeye başlar. Hipotermi yaşayan bireyler belirli bir süre sonra halüsinasyon görmeye ve vücudu çok soğuk olmasına rağmen soyunma eğilimi göstermeye başlayabilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.