Hindistan'da Yüksek Mahkeme, Manipur'daki "kadına şiddet" vakalarını inceleyecek
Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, eski Maharashtra Eyaleti Emniyet Müdürü ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Datta Padsalgikar'ı Merkez Soruşturma Bürosu (CBI) tarafından gerçekleştirilecek incelemelerin denetlemesi için atandığını açıkladı.
Chandrachud, Padsalgikar'ın doğrudan yüksek mahkemeye rapor vereceğini kaydetti.
Öte yandan, Manipur eyaleti dışından en 5 az başkomiser rütbesinde polisle CBI'dan bir yetkilinin soruşturmada görevlendirileceği belirtiliyor.
Mahkeme, yaptığı yazılı açıklamada, Manipur'daki "kadına şiddet" vakalarını incelemek ve rapor hazırlamak üzere 3 emekli kadın yüksek mahkeme üyesinin yer alacağı ayrı bir heyet de kurulacağını açıkladı.
Açıklamada, "Gayretimiz hukuk düzenine olan güveni yeniden sağlamak. 3 eski yüksek mahkeme hakiminden oluşan bir heyet kuracağız. Heyet, soruşturmalar dışında (şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik) destek ve tedavi tedbirlerine de bakacak." ifadeleri kullanıldı.
Mahkemeye CBI ve 3 emekli kadın yargıçtan oluşan heyetten ayrı ayrı raporlar sunulacağı kaydedilen açıklamada, soruşturmalarda Manipur dışından toplamda 42 özel inceleme ekibinin de yer alacağı bilgisi paylaşıldı.
Bu kapsamda araştırılacak vakalardan birinin Kuki-Zo etnik grubuna mensup olduğu tespit edilen iki kadının toplu tecavüze uğraması olduğu belirtiliyor.
Manipur'daki şiddet olayları
Manipur eyaletinde çete üyelerinin, Kuki-Zo etnik grubuna mensup olduğu tespit edilen iki kadını sürükleyip toplu tecavüz ettikleri görüntüler, sosyal medyada gündem olmuştu.
Polis, gelen tepkilerin ardından toplu tecavüz ile ilgili soruşturma açmış ve 5 kişiyi gözaltına almıştı.
Eyalet nüfusunun yüzde 53'ünü oluşturan Meitei topluluğunun, "Planlanmış Kabile" kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle başlattığı gösterilerde, diğer bazı etnik grupların buna karşı çıkması nedeniyle 3 Mayıs'tan itibaren şiddet olayları yaşanmaya başlamıştı.
Askere 4 Mayıs'ta "vur emri"nin verildiği eyalette şiddet olayları nedeniyle 150'den fazla kişi hayatını kaybederken, 60 binden fazla kişi yerlerinden edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.