Hindistan'da Meitei ve Kukilerden hükümete şiddete karşı harekete geçme çağrısı
Hindustan Times'ın haberine göre, 16 Ocak'tan beri Tengnoupal, Thoubal, Bishnupur ve Imphal West bölgelerindeki çatışmalarda aralarında 2 polisin de bulunduğu 7 kişinin yaşamını yitirmesi ve 10'u aşkın kişinin yaralanması tartışmaları artırdı.
Meitei topluluklarının şemsiye örgütü Manipur Bütünlüğü Koordinasyon Komitesinden (COCOMI) bir heyet, dün Manipur Eyalet Başbakanı N Biren Singh ile görüşerek sivilleri ve güvenlik güçlerini öldürenlere karşı harekete geçilmesi için çağrı yaptı.
Hükümeti güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırıları durdurmamakla suçlayan örgütün yayımladığı bildiride, "Görünüşe göre merkezi hükümet, Manipur'daki durumdan rahatsız değil." yorumu yapıldı.
İktidardaki Bharatiya Janata Partisinin (BJP) liderliğindeki merkezi hükümetin şiddeti sona erdirecek adımlar atması istenen bildiride, bunun başarılamaması halinde Meiteilerin tepkilerini artıracağı kaydedildi.
Kuki topluluğu hükümeti suçluyor
Kuki topluluğunu temsil eden Yerli Kabile Liderleri Forumu (ITLF) ise eyalet hükümetini Meiteileri desteklemekle suçlayarak bildiri yayımladı.
Tengnoupal'ın Moreh kentinde güvenlik güçlerine düzenlenen saldırı ile geçen yıl bir polis memurunun öldürülmesi olayına karıştığı değerlendirilen iki Kuki üyesinin tutuklanmasının ardından son dönemdeki şiddet dalgası arttı.
İki Kuki mensubunun cinayete karıştıkları iddiasını "bariz yalan" olarak nitelendiren ITLF, 16 Ocak'ta eyalet hükümetine üyelerini serbest bırakması için verdiği 48 saatlik sürenin dikkate alınmadığını bildirdi.
Bildiride, "Kuki-Zo bölgelerinde sadece Meiteileri kayıran yönetimin tek taraflı tutumlarına izin vermeyeceğiz." ifadesi kullanılarak, bu süreçte yaşanabilecek istenmeyen olaylardan sadece hükümetin sorumlu olacağı öne sürüldü.
Manipur'daki şiddet olayları
Eyalet nüfusunun yüzde 53'ünü oluşturan Meitei topluluğunun, "Planlanmış Kabile" kategorisine dahil edilmediği gerekçesiyle başlattığı gösterilerde, diğer bazı etnik grupların buna karşı çıkması nedeniyle 3 Mayıs 2023'ten itibaren şiddet olayları yaşanmaya başlamıştı.
Askere 4 Mayıs'ta "Vur" emrinin verildiği eyalette şiddet olayları yüzünden ölü sayısı 182'ye çıkarken 60 binden fazla kişi yerinden edildi.
Hindistan Merkezi Soruşturma Bürosu, Manipur eyaletindeki şiddet olaylarıyla ilgili çok sayıda vakayı soruşturmak için 53 kişilik ekip oluşturmuştu.
Ekipte 3 polis başmüfettiş yardımcısı, bir polis müfettişi, 16 müfettiş ve 10 müfettiş yardımcısının yer aldığı bilgisi paylaşılmış, 17 vakanın soruşturulacağı açıklanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.