Hindistan'dan Keşmir'e yeni vali!
Hindistan hükmeti kontrolü altındaki Cammu Keşmir bölgesine yeni vali atandı.
Times of India gazetesinde yer alan habere göre, Bihar eyaleti Valisi Satya Pal Malik, 2008'den bu yana Cammu Keşmir Valisi olan NN Vohra'nın yerine getirildi.
Yemin ederek göreve başlayan Malik, Hindistan'ın eyaleti statüsündeki bölgede görev yapan ilk siyaset kökenli vali oldu.
Yeni Delhi yönetimleri, bağımsızlık hareketlerinin olduğu bölgede bugüne dek genelde eski asker veya istihbaratçılık geçmişine sahip isimleri vali olarak görevlendiriyordu.
Eski Vali Vohra'nın, bölgede toprak sahipliğinin yeniden tanımlanması ve yeni hükümetin kurulması konularında Yeni Delhi yönetimiyle görüş ayrılığına düştüğü için görevden alındığı iddia edildi.
Hindistan'da Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu tek eyalet Cammu Keşmir, ülkede iktidardaki Hindistan Halk Partisinin (BJP) yerel kolunun hükümeti oluşturan koalisyondan çekilmesiyle yaşanan iktidar boşluğu nedeniyle "vali yönetimi" altında bulunuyordu. Eyalette seçilmiş yöneticilerin yetkileri, merkezden atanan vali tarafından icra ediliyordu.
Keşmir sorunu
Himalayalar'da bulunan Keşmir bölgesi, Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana egemenlik tartışmalarına konu oluyor.
İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i, Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan'la birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.
Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde, bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.