Hindistan için tarihi ''sapkınlık'' kararı!
Hindistan'da Anayasa Mahkemesi, sömürge döneminden kalan ve eşcinsel ilişkiyi 'doğaya aykırı suç' olarak niteleyen Ceza Yasası'nın 377. maddesiyle ilgili 2013 yılında verdiği onay kararını bozdu.
'AYRIMCILIK VE TEMEL HAKLARIN İHLALİ'
AYM'nin eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkaran kararında, cinsel eğilim üzerinden ayrımcılık yapmanın, temel hakların ihlali olduğuna hükmedildi.
'ANAYASAYA DA AYKIRI'
AYM Başkanı Dipak Misra, kararını okurken "Bedensel ilişkiyi yasa dışı saymak mantıksız, keyfi ve bariz biçimde anayasaya aykırı" dedi.
'LGBT TOPLULUĞUNA ÖZÜR BORÇLUYUZ'
AYM yargıçlarından Indu Malhotra, 'tarihin LGBT topluluğuna özür borçlu olduğunu' söyledi.
2000'LERDEN BERİ İPTALİ İÇİN MÜCADELE
Mahkemenin önünde bekleşen insan hakları savunucuları ve LGBT aktivistleri birbirlerine sarılarak kararı kutladı, sevinçten gözyaşı dökenler oldu.
Yükselen güç Hindistan'ın büyük şehirlerinde kamuoyu yoklamaları büyük çoğunluğun yasanın kaldırılmasından yana olduğunu gösteriyordu.
Ama İngiliz sömürgeciliğinin eseri yasaya çok çeşitli dini gruplar ve kırsaldaki muhafazakar kesimler destek veriyordu.
Yasa ilk defa 2009 yılında Delhi'de Yüksek Mahkeme'de iptal edilmiş, ancak bir kısım siyasi, sosyal ve dini grupların kampanyaları sonucu 2013 yılında AYM tarafından yeniden getirilmişti.
AYM ÇARK ETMEK ZORUNDA KALDI
5 yıl sonra 377. madde aleyhine yapılan çok sayıda başvuruyu yeniden değerlendirmek gerektiği sonucuna varan AYM, bugün 5 yargıcının oybirliğiyle aldığı kararla son sözü söyledi ve temyiz ihtimaline yer bırakmadı.
Dolayısıyla Hindistan'daki LGBT topluluğu uzun bir mücadelenin ardından hukuki zafer kazandı.
377. MADDE NEDİR?
BBC, iptal edilen 377. maddeyle ilgili bir toparlama yaptı. 157 yıllık İngiliz sömürgeciliği döneminden kalan yasa bazı cinsel faaliyetleri 'doğaya aykırı suçlar' kapsamına alıp 10 yıllık hapis cezası getiriyordu. 'Herhangi bir erkek, kadın ya da hayvanla doğaya aykırı bedensel ilişkileri' cezaya tabi kılıyordu. Dolayısıyla anal ya da oral seksi de yasaklıyor, ama aslen eşcinsel ilişkileri hedefliyordu.
İnsan hakları örgütleri ise polisin, bu yasayı kullanarak LGBT topluluğuna kötü muamelede bulunduğuna dikkat çekiyordu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.