Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hicri Takvim'de BİRLİK sağlandı\u2026

İslam dünyası yıllardır ayrı günlerde Ramazan'a girmenin, ayrı günlerde bayram kutlamanın sıkıntısını çekiyordu. Artık bu dert sona erdi. Bundan böyle dünyadaki bütün müslümanlar aynı gün oruca başlayacak aynı gün bayram yapacak.
Hicri Takvim'de BİRLİK sağlandı\u2026
31 May 2016 09:17:00
İslam dünyası yıllardır ayrı günlerde Ramazan'a girmenin, ayrı günlerde bayram kutlamanın sıkıntısını çekiyordu. Artık bu dert sona erdi. Bundan böyle dünyadaki bütün müslümanlar aynı gün oruca başlayacak aynı gün bayram yapacak.

V.Burak Başgöze

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi'nden, bütün dünyada uygulanması için tekli takvimin tercih edildiğini belirterek, "Böylece herkesin önünde tek bir hicri takvim bulunacaktır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) işbirliğiyle düzenlenen ve 3 gün süren Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi sona erdi.

Oylama yapıldı

Türkiye, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Katar, Fas, Mısır ve Ürdün'ün de aralarında olduğu 50'ye yakın ülkeden ilim insanları, astronomlar ve karar merciinde bulunan yetkililerin katıldığı kongrede tekli ve çiftli takvim önerileri öne çıktı. Yapılan oylamada tekli takvim kabul edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Şimdiye kadar Müslümanlar arasında zaman zaman üç farklı günde bile oruç ve bayram yapma noktasına varacak aşırı durumlar vardı. Artık bu olmayacak" dedi.

Görmez, aynı zamanda önceden belirlenmiş standart bir takvimin, Müslüman azınlıkların bayramlarda tatil imkanına kavuşmalarını da sağlayacağına işaret etti.

Buna göre, belirlenecek bir komisyon 10 yıllık bir takvim hazırlayacak. Ve bu takvim bütün dünyaya dağıtılacak. Kongre, İslam ülkelerindeki dini mercilere ve din işlerinden sorumlu olan kişi ve kurumlara bu takvimi benimseyip ilkeleri doğrultusunda kameri ayların başlangıcında birliği sağlamak için çalışma yapmalarını tavsiye etti.

Görmez, şer'an aynı ülkede yaşayanların oruç tutma zamanı ve bayram yapma zamanı hususunda ihtilaf etmelerinin caiz olmadığını hatırlatarak, aksine onların Avrupa Araştırma ve Fetva Konseyi veya Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın o ülkelerdeki birimleri gibi yetkili dini mercilerden çıkan kararlara uymaları gerektiğini belirtti.

Görmez ayrıca Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in, "Orucunuz birlikte oruç tuttuğunuz gün, bayramınız birlikte bayram yaptığınız gün, kurbanınız ise birlikte kurban kestiğiniz gündür" hadisini hatırlattı ve takvim birliğinin İslam aleminde hayırlara vesile olmasını diledi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme