Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.43
Gram Altın
2940.74
BIST 100
9693.21
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hıçkırık nasıl geçer?

Hıçkırık nasıl geçer? Zaman zaman herkesin özellikle de bebeklerin yaşadığı bir durum olan hıçkırık nasıl geçer? İşte cevabı...
Hıçkırık nasıl geçer?
03 Eylül 2020 17:07:31
Hıçkırık nasıl geçer? Zaman zaman herkesin özellikle de bebeklerin yaşadığı bir durum olan hıçkırık nasıl geçer? İşte cevabı...

Hıçkırık nasıl geçer? Zaman zaman herkesin özellikle de bebeklerin yaşadığı bir durum olan hıçkırık nasıl geçer? İşte cevabı...

Hıçkırık nedir?

Hıçkırık temelde bizim midemizin altında bulunan ve akciğerlerin sıkıştırılıp-gevşetilerek nefes alıp vermemizi sağlayan diyafram ismindeki bir organdan kaynaklanıyor. Bu diyafram aslında bir tür zarsı kas yapısı. Kasıldığında akciğerlerin hacmi büyüyor, gevşediğinde hacmi küçülüyor. Bu sayede biz de nefes alıp verebiliyoruz.

Ancak bu organ geçici bir spazm geçirdiğinde (yani hareketlerinde anormallikler başladığında) biz de hıçkırmaya başlıyoruz. Uzmanlar bu spazmların sindirim sisteminde yaşanan geçici bir problemi çözmek için vücudun oluşturduğu bir reaksiyon mekanizması olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla beyin sindirim sisteminde oluşan bir problemle bu şekilde mücadele ediyor ve diyaframa anlamsız ve zamansız kasılma sinyalleri gönderiyor.

Hıçkırık nasıl giderilir?

Hıçkırığı durdurmak için iki temel yaklaşım var: Birincisi vücuttaki sinirleri aşırı yükleyerek “sinirlerin dikkatini dağıtmak”. İkincisi ise sindirim sistemindeki dengesizlikleri rahatlatmak.

Vücuttaki sinirleri aşırı yükleyerek sinirlerin dikkatini dağıtma yaklaşımı

Çok sofistike bir metod gibi görünse de aslında bu yaklaşımda yapılan şey sinirleri aşırı yüklemekten ibaret. Bu sayede vücutta bir anormallik olduğunu düşünen beynin verdiği bu hıçkırık tepkisini azaltabiliyoruz. Bunun için mevcut teknikler şunlar;Tatlı bir şeyler yemekEvet yanlış duymadınız, hıçkırmaya başladığınız an koca bir kaşık bal veya şeker’i dilinizin arka tarafına doğru gelecek şekilde yiyorsunuz. Buradaki “ekşi” tadını almaya odaklanmış tad alma hücreleri gelen şeker tadı ile aşırı yükleniyor ve beyne bir sinyal yolluyorlar. Beyin bu sinyali anlamakla meşgulken hıçkırık azalıyor.

Kulakları tıkamak

Merkezi sinir sisteminin duyuları ilgilendiren en önemli sinirlerinden birisi olan “Vagus Siniri”nin bir uzantısı kulağa kadar gelmektedir. Kulaklarınızı parmaklarınızla tıkadığınızda bu siniri aktive ediyorsunuz ve yine aynı yöntemle hıçkırık azalıyor.

Korkutmak

Beklemediğiniz bir anda birisi sizi korkutursa bu vücuttaki tüm sinirleri alarm durumuna geçireceğinden bu da hıçkırmakla meşgul beynin dikkatini dağıtarak hıçkırığı azaltacaktır.

Dil çekmek

Dilinizi tutup çekip (sağa sola da oynaratak) dil üzerindeki sinirleri aktive edip hıçkırığı azaltabilir.

Gıdıklamak

Gıdıklandığınız an sinirlerinizin üzerine ciddi miktarda yük binecektir. Yine aynı mantıkla bu da hıçkırığı azaltır.

Sindirim sistemindeki dengesizlikleri ortadan kaldırma yaklaşımı

Bu yaklaşımdaki mantık da sindirim sisteminde oluşan dengesizlikleri (basınç, ısı vb.) ortadan kaldırarak sindirim sistemini rahatlatarak beyne “problem giderildi” mesajını göndermeye dayanıyor. Bunun için ise teknikler şunlar:Su içmekEn yaygın hıçkırık giderme yöntemlerinden birisidir. Sindirim sistemine giren su buradaki dengesizlikleri giderir, sindirimi hızlandırır ve hıçkırığı azaltır. Ancak bu yöntemle anında tepki alamazsınız, sadece hıçkırığı durmasını hızlandırır.

Nefes tutmak

Derin bir nefes alıp nefesinizi tutarsanız burada diyaframınızı kasarak beynin verdiği tepkiye direnç gösterebilirsiniz, bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır. Ayrıca nefesinizi tuttuğunuz için vücutta karbon dioksit birikmeye başlar, beyin bu sinyali alarak karbon diyoksidi vücuttan atmaya yoğunlaşarak hıçkırığı gündeminden uzaklaştırır.

Poşete nefes almak-vermek

Bu da nefes tutma yöntemine benziyor, burada da karbondiyoksit oranını yükselterek beyne gelen sinyalleri değiştiriyoruz bu sayede hıçkırık azalıyor.

Şınav çekmek

Şınav çekerken karın kasları ve diyafram aşırı kasıldığı için ve aynı zamanda akciğerler sıkıştırıldığı için buradaki basınç dengesizliklerini giderebilirsiniz. Bu diğerlerinden çok daha zahmetli bir yöntemdir, ama bende çoğu zaman işe yarıyor. (Evdeyken problem yok, ama işte hıçkırmaya başlarsanız bunu uygulayamazsınız :) )

Sıcak bir şeyler içmek

Bu bütün metodlar içinde en güvenilir ve en hızlı yöntemdir… Hıçkırmaya başladığınız an hemen bir sıcak su, çay, süt vb. içerseniz 10-15 saniye içinde hıçkırıığınız yok olur. Sıcak hem sindirim sistemini düzenler hem de sinirleri harekete geçirerek beynin meşgul olacağı yeni şeyler üretir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin