Hicaz makamı nedir?
Hicaz makamının isminin Arabistandaki kutsal şehirler olan Mekke ve Medine şehirlerinin olduğu bölgeye verilen Hicaz isminden geldiği rivayet edilir.Hicaz makamı en eski makamlarımızdan biridir, Hicaz makamı nedir? Detaylar haberimizde.
Hicaz makamı
geleneksel notalama dikkate alındığında, birinci güçlüsü 5. derecedeki dügah perdesi, ikinci güçlüleri 8.ve 9. derecelerdeki neva ve hüseyni perdeleri, durağı 5. derecedeki dügah perdesi olan makamdır. hicaz aşıttan elde edilir.
Arel'e göre hicaz makamı
hicaz makamı çıkıcıdır. bir hicaz beşlisinin tiz tarafına bir rast dörtlüsü eklenerek yapılır. donanıma si için 4 koma bemol fa ve do için 4 koma diyez konur.
Eleştiri gelenekteki eserlere baktığımızda birinci güçlü dügah perdesi, ikinci güçlüleri neva ve hüseyni perdeleri durağı yine dügah perdesidir. arel hicaz makamını hicaz ailesi diye tanımlamıştır. (hicaz, uzzal, hümayun, zirgülelihicaz). oysa zirgülelihicaz dışındakiler tam bir hicaz etkisi verir. zirgülelihicaz ise donanımda sol# kullandığı için başka bir etki oluşturur.arel yine hicaz oluşumu için, hicaz dörtlüsünün tiz tarafına rast beşlisi eklenir diyor. bu yukarıda fa# olması demektir. gelenekteki hicaz eserlere bakıldığında hiçbir eserde yukarıda sürekli fa# olmaz.olursa alterasyondur.
Hicaz Makamı dizisi, alt ve üst taraftan genisşeme yapar. Durak perdesinin alt tarafına Yegah perdesine kadar inen Rast beşlisi halinde, Tiz durak üzerinde ise, Muhayyer’de Buselik dörtlüsü halinde genisleme yapar.
hicaz makamında bestelenmiş çok güzel ve unutulmaz şarkılardan bazıları şunlardır;
Bu makamdaki bazı şarkılar:
* Acaba şen misin, kederin var mı (Bimen Şen) * Açık bırak pencereyi, örtme perdeyi bu gece (Şekip Ayhan Özışık) * Adalardan bir yar gelir bizlere (Yesari Asım Arsoy) * Ağlar gezerim sahili, sanki benimlesin (Alaeddin Yavaşça) * Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek (Selahattin Pınar) * Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok (Alaeddin Yavaşça) * Ben gamlı hazan sense bahar (Melahat Pars) * Bir bahar akşamı rastladım size (Selahattin Pınar) * Bir gün karşılaşırsak ayrıldığımız yerde (Yusuf Nalkesen) * Çatılmış kaşlarınla kime düşman gibisin (Yusuf Nalkesen) * Değdi saçlarıma bahar gülleri (Azeri Bekirof) * Dilşad olacak diye kaç yıl avuttu felek (Avni Anıl) * Enginde yavaş yavaş (Sadettin Kaynak) * Gittin de bıraktın beni aylarca kederde (Münir Nurettin Selçuk) * Gönül penceresinden ansızın bakıp geçtin (Muzaffer İlkar) * Gülünce gözlerinin içi gülüyor (İrfan Özbakır) * Kader, kime şikayet edeyim seni, bilemem (Avni Anıl) * Madem ki gidiyorsun bırakıp burda beni (Muzaffer İlkar) * Söyleyemem derdimi kimseye, derman olmasın diye (Şükrü Tunar) * Yalancının birine kapıldı kaldı gönül (Necdet Tokatlıoğlu), nasıl hepsi birbirinden güzel seçme ve unutulmaz şarkılar daha çok var amma bunlar yeterli sanırım.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.