Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2495.27
BIST 100
9452
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HGS-OGS birleştirilsin!

Vatandaşlar, köprü ve otoyol geçişlerinde HGS ve OGS ayrımına son verilmesini istiyor. Zaman zaman HGS karlı olmasına rağmen yoğunluk sebebiyle OGS gişesinden geçiş yapanlara ceza geliyor.
HGS-OGS birleştirilsin!
05 Aralık 2018 17:33:00
Vatandaşlar, köprü ve otoyol geçişlerinde HGS ve OGS ayrımına son verilmesini istiyor. Zaman zaman HGS karlı olmasına rağmen yoğunluk sebebiyle OGS gişesinden geçiş yapanlara ceza geliyor.

SÜLEYMAN KARAKULLUK-İSTANBUL

KÖPRÜ ve otoyollarda Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) zaman zaman sıkıntılara sebep oluyor. Bazı zamanlarda yoğunluk sebebiyle HGS kartı olmasına rağmen OGS’den, OGS kartı olmasına rağmen HGS’den geçiş yapanlara KAÇAK GEÇİŞ cezası geliyor. Üstelik bu ceza ödenmesi gereken miktarın 11 katı kadar olabiliyor.

İki kart birleşmeli

Vatandaşlar, yılar önce OGS ve HGS kartlarının avantajları olduğunu ancak zaman içinde bu avantajın kalmadığını belirterek, hükümetten, OGS ve HGS kartlarının birleştirilmesini istiyor. Zira, kaçak geçiş yapmadığı halde, sırf HGS yerine OGS’den veya OGS yerine HGS’den geçtiği için büyük oranda cezaları ödemek zorunda kalan vatandaşlar, “İkisi de aynı geçişi sağlıyor. İkisinin de birbirine bir üstünlüğü veya avantajı kalmadı. Artık hükümet bu 2 ayrı geçiş sistemini birleştirmeli” isteğinde bulunuyor.

Yoktan yere ceza

İster OGS kullanıcısı olun ister HGS kullanıcısı olun, yanlış gişeden geçince HGS cezası veya OGS cezası ödeniyor. Zira yanlış gişeden geçmek kaçak geçiş olarak sayılıyor ve plakaya geçiş ücretinin 11 katı ceza yazılıyor. Eğer ceza ödemek istemiyorsanız yeni bir HGS/OGS üyeliği satın almalısınız.

Cezadan kurtulma yolu

Eğer HGS kullanıyorsanız ve yanlışlıkla OGSden geçtiyseniz yeni bir OGS kartı alarak ceza ödemekten kurtulabilirsiniz. Bunun aynısını tersi durum için de geçerli. Tabi ki bunu yanlış geçiş yaptığınız günden itibaren 15 gün içinde yapmalısınız. Eğer 15 gün içinde yapmazsanız ceza ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Peki ne kadar?

Otomatik geçiş sistemi olarak adlandırılan OGS, başta PTT olmak üzere birçok anlaşmalı bankadan temin edilebiliyor. OGS ücretleri bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor. Bu fiyat 40-60 TL arasında değişiyor. HGS de PTT ve bankalardan alınabiliyor. HGS etiketinin ücreti 5 lira iken HGS kartının ücreti ise 15 lira. Her iki karta da para yatırarak dolum yaptırılıyor.

Sonuç olarak eğer günlük olarak köprü geçişi yapıyorsanız, OGS yüzde 20'lik indirim avantaj sağlıyor. Şayet köprüleri daha az kullanıyorsanız HGS hem daha ekonomik hem de kolay bir yöntem.