Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hesap günü

28 Şubat post-modern darbe davası yarın başlıyor. 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan yargılanacak olan 103 kişi hakim karşısına çıkıyor.
Hesap günü
01 Eylül 2013 00:00:00
28 Şubat post-modern darbe davası yarın başlıyor. 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan yargılanacak olan 103 kişi hakim karşısına çıkıyor.

Ankara Temsilcimiz Aslan Değirmenci'nin de müşteki sıfatıyla katılacağı 28 Şubat davası hakkında konuşan uzmanlar, 28 Şubat zihniyetinin kökten kazınması için dava sürecinin önemine dikkat çekti.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Ankara Temsilcimiz Aslan Değirmenci'nin de müşteki sıfatıyla katılacağı 28 Şubat post-modern darbenin görüleceği ilk duruşma yarın yapılıyor. "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacak olan 103 kişi hakim karşısına çıkıyor. Davayı Milat'a değerlendiren uzmanlar, 28 Şubat Davasının Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek, 28 Şubat zihniyetinin kökten kazınması için önemli olduğuna dikkat çekti.

Dokunulmaz denilenler diken üstünde

28 Şubat'ın Balyoz ve Ergenekon gibi Türkiye'nin demokratikleşmesi yolunda önemli ve tarihi bir dava olduğuna dikkat çeken emekli Tankçı Kıdemli Albay Ali Coşar, "bir dönemim haksızlıklarını ortadan kaldırılması için bu dava önemli bir dönüm noktası olacak. Bugüne kadar kendilerini sorgulanamaz olarak gören, kanun, nizam tanımayanlar hukuk önünde hesap verecek bu çok iyi bir gelişme" dedi.

Darbecileri caydıracak

Halen darbe zihniyeti taşıyanlara tıpkı Ergenekon davası gibi caydırıcı sonuçlar doğuracağını vurgulayan ASAM Genel Başkan Yardımcısı Coşar, "Bu davadan sonra alınacak cezalar eğer yeteri kadar olursa darbeciler için caydırıcı olacak. Çünkü artık hukuk devletinde yaşadıklarını anlayacaklar. Ayrıca ceza almasalar bile mahkeme karşısında hesap veriyor olmaları bile demokratik bir4 ülkede yaşıyor olduklarının bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

Toplumda derin izler bıraktı

28 Şubat davasının başlamasını bir milat olarak değerlendiren Refah Partisi (RP) eski milletvekillerinden Hasan Hüseyin Ceylan, 28 Şubat davasının Ergenekon'dan daha da önemli olduğunu vurguladı. Ceylan, "28 Şubat toplum üzerinde derin krizler oluşturan bir süreçti. Büyük zulümler meydana getirdi. Aileler bölündü. Bütün Müslümanların üzerinden silindir gibi geçildi. Bu darbe ne 60 ne 71 ne de 80 darbesine benzemiyor. Bu darbeler hükümete karşı ve sağ sol çatışmalarına karşı yapılmıştır. Ancak 28 Şubat, başörtülü, çarşaflı; sarıklı, cübbeli; namaz kılan, dini görevlerini yerine getiren herkesi hedef almıştır" dedi.

Müslüman avına çıkıldı

28 Şubat post-modern darbenin çok derin yaralar açtığını, bu süreçte Müslüman avı yapıldığını vurgulayan Ceylan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eğer bir çiklet satan kişi Müslüman ise o kişi hakkında kırmızı bülten çıkarma boyutuna kadar iş götürülmüştür. Yapılanları hatırladıkça bu darbeyi asla affetmeyeceğim. Her gün bu darbecilere beddua edeceğim, lanet okuyacağım. O dönem Sincan'da tank yürütenler, bugün Sincan Ceza Evindeler. Takdir ilahi nasılmış gömüş oldular."

Ekonomik atılımlar hazmedilemedi

28 Şubat davasının önemini anlamak için sürecin çok iyi şekilde incelenmesi gerektiğine ifade eden Savunma Sanayi Uzmanı Yakup Evirgen, 28 Şubat post-modern darbesinin 54. Hükümetin ekonomik, dış politika ve sosyal alandaki uygulamalarına yapıldığını söyledi. Darbenin doğrudan Erbakan Hoca'nın getirmiş olduğu havuz sitemini hedef aldığını anlatan Evirgen, "Bunun yanında G-8 projesi de darbe ile bitirilmiştir" diye konuştu.

Havuz sistemini rahatsız etti

Ekonomide köşe başlarını tutmuş olanların 'Havuz Sistemi Projesi'nden rahatsızlık duyduklarını belirten Evirgen, şu şekilde sözlerine devam etti: "28 Şubat darbesinin bu noktada sivil ayağı da ortaya çıkıyor. Dev şirketleri olan iş adamları, pastanın büyük kısmına sahipler. Havuz sitemi pastanın paylaşılmasını öngörüyordu. Bu durumdan rahatsız olanlar, askerlere destek verdi ve darbe yapıldı."

Stratejist Yakup Evirgen darbe sonrası en karlı çıkanların baronların olduğunu belirterek, davanın işadamlarına doğru yol alması gerektiğini vurguladı. Evirgen, davanın derinine inildiği takdirde ise uluslar arası boyutunun da ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu vurguladı.