Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2328.36
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Her şeye rağmen yatırım

Pandemiyle birlikte üretimde, tedarikte, ulaşımda yaşanan sorunlara rağmen Türkiye'de otomotiv satış sonrası üretimini, istihdamını ve ihracatını artırırken yatırım planı yapan şirket sayısı da arttı.
​Her şeye rağmen yatırım
19 Temmuz 2021 00:01:38
Pandemiyle birlikte üretimde, tedarikte, ulaşımda yaşanan sorunlara rağmen Türkiye'de otomotiv satış sonrası üretimini, istihdamını ve ihracatını artırırken yatırım planı yapan şirket sayısı da arttı.

HABER: Fırat İpek

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), yılın ikinci çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği bir anket çalışmasıyla değerlendirdi. OSS Derneği’nin 2021 Yılı İkinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme anketine göre; yurt içi satışlarında ve ihracatta artışlar yaşandı, bu artışlar üçüncü çeyreğe de yatırım planı olarak yansıdı. Ankete göre; yılın ikinci çeyreğinde üyelerin yurt içi satışları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yaklaşık yüzde 24 arttı.

Toplam istihdam oranları pozitif seyrediyor

Sektörün istihdam politikalarının da mercek altına alındığı çalışmaya göre; yılın ikinci çeyreğinde üyelerin toplam istihdamının önceki dönemlere göre benzer, pozitif bir seyir izlediği ortaya çıktı. İstihdam ile ilgili soruya katılımcıların yüzde 44’ü “arttı”, yaklaşık yüzde 51’i “değişiklik yok”, yaklaşık yüzde 5’i de “azaldı” yanıtını verdi.

icerde_44d84387cd46a445d7254f5466f9aa13.jpg

Sektör gidişattan memnun

“Önümüzdeki üç ayda yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusu cevap veren katılımcıların yüzde 46’sı yılın üçüncü çeyreğinde yatırım yapmayı planlıyor. Söz konusu oran bir önceki ankette yüzde 38’e kadar gerilemişti. Ayrıca katılımcıların tümünün önümüzdeki üç ayda sektörde olumsuzluk beklemediği, üyelerin yarıdan fazlasının da sektörün gidişatıyla ilgili olumlu görüş belirttiği aktarıldı.

Üretim ve ihracat arttı

Yılın ikinci çeyreğinde, üyelerin üretimleri bir önceki çeyreğe göre ortalama yaklaşık yüzde 10, geçen yılın ikinci çeyreğine göre de ortalama yüzde 21,5 oranında yükselişe geçti. Yılın ikinci çeyreğinde üyelerin ihracatları, dolar bazında bir önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 8 oranında artış gösterirken, yılın ikinci çeyreğinde üyelerin ihracatları, dolar bazında geçen yılın ikinci çeyreğine göre ortalama yaklaşık yüzde 19’luk bir artış gösterdi.

saimasci_aace31d74d872a4c64ebbbfe780c48bf.jpg

Türkiye kriz koşullarını iyi yönetti

Pandeminin otomotiv satış sonrası pazarında oluşturduğu etkilerle ilgili konuşan Motor AŞİN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Saim Aşçı, “Dünyadaki olumsuz tabloya karşın "Türkiye hem üretimiyle hem de lojistik stoklama-transfer imkanlarıyla, tedarik zincirinde tecrübeli ve tedbirli olduğu için kriz koşullarını iyi yönetti” dedi. “Ayrıca jeopolitik konumumuzun getirdiği ulaşım avantajları sayesinde pandemi sürecinde, diğer ülkeler açısından cazip bir pazar haline geldik" diyen Aşçı, “2021 yılı ile birlikte üretim ve ham madde sıkıntıları sebebiyle satın almaların doğru yönetilmesinin büyük önem arz edecek. Bu yüzden lojistik açıdan gelişmiş ve üreticilerle bağları güçlü şirketler bir adım öne çıkacak" ifadesini kullandı.


ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan