Her şerde bir hayır! İhracat yüzde 50 büyüdü
Dünyada ABD'nin başı çektiği korumacılık politikalarına karşı Türk ihracatçısı alternatif pazarlara yöneliyor. Latin Amerika seçilen en büyük alternatiflerden. 10 ayda 1.1 milyon ton ihracat yaptıklarını belirten Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Türkaslan, "550 milyon dolar civarında bir ihracatımız var. Yakalanacak rakamla 12 aylık sürede 1.5 milyon tona kadar çıkabilir. 800 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında bir rakam olabilir" dedi.
DÜZENLEME ABD'LİLERİ VURDU Şu anda Türkiye'de inşaat çeliğinin 520 dolar olduğunu ABD'de ise bu rakamın 810 dolar olduğunu belirten Türkaslan, "Aslında korumacılık düzenlemesi Amerikan tüketicisini vurdu. Türkiye'de ABD'nin etkisiyle küçük bir daralma olur ancak Türkiye çelik üreticileri esnek bir yapıya sahip. Bizde bir pazardan diğer pazara dönmek iki günü alır. Türk çelik sektörü maliyet konusunda iyi hesap kitap yapar. Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun üretim yapısına sahip" şeklinde konuştu. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu ise toplamda 31 milyar doları aşan çelik ithalatı ile Latin Amerika'nın önemsenmesi gereken bir pazar olduğunu belirtti. Tecdelioğlu, "Latin Amerika ile ABD konusunda bazı gelişmeler olacak gibi. Umarız, görüşmeler sonucu olarak haksız olarak kaybettiklerimiz geri kazanırız. Irak'tan da normalleşme süreci sonrasında önemli oranda bir iş bekliyoruz. Suriye ise Türkiye için her alanda boy gösterebilecekleri ve hızlı bir ticaret hacmi oluşturulabileceği bir pazar olacak. THY'nin uçtuğu her noktada Türk çeliği de olmalıdır" dedi.
BATI AFRİKA'DA CiDDİ FIRSATLAR VAR Afrika özelinde de giderek artan bir trend yakaladıklarına işaret eden Türkaslan, Fas'ın Türkiye'den gelen çelik ürünlerine koyduğu yüzde 11'lik anti-dampingin DTÖ tarafından haksız bulunmasının çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Bu kararın Türk çelik sektörü üzerindeki haksız eleştirilere en iyi cevabı oluşturduğunu ifade eden Türkaslan, "Afrika'da yüzde 30'luk büyüme hedefliyoruz. Bu pazara odaklanabilmek için gelişmiş bir taşımacılık projesi oluşturmamız gerekiyor" dedi.
Türkaslan, "Latin Amerika'da yüzde 4 olan pazar payımızı yüzde 12'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Buraya gelen bütün firmalarımız bölgeyi fırsatlara açık bir yer olarak gördü" dedi. Türkiye'nin demir-çelik sektöründe katma değerli ürünlere odaklanması gerektiğinin altını çizen Türkaslan, "Sektörün Ar-Ge çalışmalarını yürütmek üzere Matil'i kurduk. Kendimizi karşılaştırmamız gereken ülkeler İsveç, Almanya ve Japonya olması gerekir" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.