Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ocak 2022

Her seçimde yenilme başarısı!

Son günlerde CHP içerisinde hareketli günler yaşanıyor. Parti ikiye bölünmüş durumda ve bu kendi seçmenini de tedirgin ediyor. Düzenli olarak toplumun eğilimlerini ölçen bir araştırma şirketi sahibi ve Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler uzmanı olarak yaptığım saha çalışmalarımdan hareketle diyebilirim ki; CHP’li seçmen Ekrem İmamoğlu üzerinde duruyor. İYİ parti seçmeninin ise Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu sevgisine rağmen, Mansur Yavaş’a sempatisi daha fazla. Peki neden kendi seçmenleri Genel Başkanlarına güvensizler?

Politik psikolojide seçmen davranışları üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki korkan seçmen her zaman geçmiş ve geleceği bilmek ister. Gelecek öngörülebilir olmalı, geçmiş yaşantılar gelecek için güven vermeli. Kılıçdaroğlu'nun her seçimi başarısızlıkla sonuçlandırması, kendi seçmeninde bir travma etkisine yol açtı. Yeniden yenilmek, bilinçaltlarına yerleşmiş durumda. CHP’nin İstanbul ve Ankara belediye seçimlerindeki başarısı kendi seçmeni için ne kadar güven ortamı sağlasa da, bu bölünmüşlük hissi günden güne kendi seçmenini de usandırıyor.

ÇIKMIŞSIN YENMİŞ, ÇIKMIŞSIN YENMİŞ, BİR DAHA ÇIKMIŞSIN BİR DAHA YENMİŞ!

Hatırlayacaksınız bu söylem 2015‘te Muharrem İnce'ye aitti. Girdiği seçimde Kılıçdaroğlu’ndan daha yüksek bir başarı elde etmişti. Peki Kılıçdaroğlu bugünlerde kendi adaylığı üzerinde neden bu kadar ısrarcı? Yoksa her seçimde olduğu gibi "seçilemezsem istifa ederim" numarasını mı devreye sokacak? Kendi seçmenine neyi vaat ettiğini, henüz göremedik. Geçmişle ilgili hem toplum olarak hem de verileri analiz ettiğimizde gördüğümüz ve bildğimiz bir şey varsa o da Kılıçdaroğlunun seçimlerde kazanamama başarısıdır!

ERDOĞAN ANKETLERDE ÖNDE GİDERKEN, BELEDİYELER DURGUN

Yaptığımız saha çalışmaları gösteriyor ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerini günden güne sağlamlaştırırken, bazı belediyelerin memnuniyet oranı ise günden güne düşüş yaşıyor. Özellikle Karadeniz'de yaptığım bir çok araştırma gösteriyor ki bazı belediye başkanları gençlerden ve yeni trendleri yakalamaktan bir hayli uzak. Bu hususun onarılmasının yoluna bakılmazsa seçmen belediyelere küs ama daima "Erdoğancı" kalacak.