Dolar (USD)
34.32
Euro (EUR)
36.18
Gram Altın
2828.38
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hem hırsız, hem arsız

İsrail, Filistin'in topraklarını, tabii kaynaklarını, hayatlarını, özgürlüğünü çaldığı gibi doğalgazını da çalıyor. Gazze açıklarında doğalgazın olduğunun anlaşılması üzerine Filistinlilere ambargo uygulayan İsrail, bir taraftan Filistinli öldürüyor diğer yandan doğalgazı çalmaya devam ediyor.
Hem hırsız, hem arsız
10 Ağustos 2018 09:17:00
İsrail, Filistin'in topraklarını, tabii kaynaklarını, hayatlarını, özgürlüğünü çaldığı gibi doğalgazını da çalıyor. Gazze açıklarında doğalgazın olduğunun anlaşılması üzerine Filistinlilere ambargo uygulayan İsrail, bir taraftan Filistinli öldürüyor diğer yandan doğalgazı çalmaya devam ediyor.

İsmail Zelvi

Gazze'de emperyalistlerin adına savaş dedikleri İsrail katliamı devam ediyor. İsrail Filistin doğalgazının yağmalanmasına karşı çıkan herkesi öldürüyor. Gazze'de doğalgazın bulunması ve Filistinlilerin doğalgaz için batılı şirketlerle temasa geçmesi üzerine Şeyh Ahmed Yasir, Abdülaziz Rantisi gibi Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ta Mossad operasyonları ile öldürüldüler. İsrail'in Gazze enerji kaynakları için büyük dönüş yürüyüşü de dahil 10 binden fazla Filistinliyi katlettiği belirtiliyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu çok öncelerden hazırladığı haritalarda Gazze ve Batı Şeria topraklarında petrol ve doğalgaz rezervlerini tespit etti. Yaser Arafat 1999 yılında imzaladığı anlaşma ile denizde bulunan doğalgazın işletmesini % 60 British Petrol, , % 30 GCC hisse ile Filistin yönetiminin % 10 fon payıyla British Group firması ve Filistin özel sektörüne verdi. İki kuyu açıldı. Doğalgaz işletmesi İsrail tarafından haydutlukla engellendi. Ortadoğu dörtlüsü, BM, AB, Rusya ve ABD İngiltere Başbakanı Tony Blair aracılığıyla Filistin hesabına yatırılacak doğalgaz gelirini İsrail'e aktardılar. Hamas, Filistin'in doğalgazının yağmalanmaması için bu anlaşmayı reddederek yeni bir anlaşma yapılmasını istedi. İsrail 2008'de doğalgaz için Gazze'ye dökme kurşun operasyonu yaptı. Filistin yönetimi Hamas'ın elinde bulunan doğalgazla ilgili İsrail ile 2012'de bir anlaşma yaptı. Karşılığında BM'ye gözlemci üye statüsü kazandı. 2014 yılında Gazze'ye karşı koruyucu bariyer operasyonu Rusya'nın Filistin ile gaz konusunda anlaşmasını engelleme amacıyla yapıldı. Gazze'nin etnik yapısı ve Hamas'ın direnmesi yüzünden işgali fiilen gerçekleştiremeyen İsrail, Gaz sahalarını ambargo ile kontrol ediyor. İsrail Gazze'nin enerji sahalarını kamulaştırarak Gazze karasularını egemenliği altında olduğunu ilan etti. Gazze sularında İsrail egemenliği altına alınması durumunda, Gazze doğalgaz sahaları yanı başındaki İsrail'in offshore tesislerine dahil edilecek. Bu offshore tesisleri aynı zamanda İsrail'in enerji transport koridoruna bağlı. Petrol hattı terminali olan Eilat limanından, Kızıl Deniz deniz-limanı boru hattı terminali Aşkelon, oradan kuzeye Hayfa'ya ve oradan da İsrail-Türkiye boru hattıyla Ceyhan'a uzanıyor.

İsrail'den savaş tehdidi

İsrailli üst düzey askeri yetkili, gelişmelerin Gazze'ye karşı süratle bir savaşa gidildiğini gösterdiğini söyledi.

Gazze'ye birlik gönderiliyor

Hamas'ın anlaşmadan uzaklaştığı ve savaşa yaklaştığını öne süren yetkili, İsrail ordusunun kapsamlı bir askeri operasyon durumunda daha fazla birliğini Gazze'ye yönlendireceğini belirtti.Böyle bir durumda Gazze Şeridi'ne yakın bölgelerdeki Yahudi yerleşim bölgelerinin de boşaltılacağını dile getiren İsrailli yetkili, ellerinde Gazze'de vurulacak oldukça fazla hedefin olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin