Hem hayvanları tedavi ediyor hem de insanlar için oluşabilecek riskleri önlüyorlar
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde görev yapan "Acil Müdahale Ambulansı" ekibi, sahipsiz hayvanların muayenelerini yaparak hem kendileri hem de insan sağlığı açısından risk oluşturan hastalıkları tedavi ediyor.
Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğünün gerekli ekipmanla donatarak "mini klinik" haline getirdiği gezici araçta görevli şoför, veteriner ve tekniker, insanların yoğun olduğu cadde ve sokaklardaki kedi ve köpeklerin aşı durumu, iç-dış parazitleri, göz hastalıkları, enfeksiyon ve yaralanmalarını yerinde kontrol ederek tedavi uyguluyor.
İlçe genelinde son 1 yılda 5 bin 642 sahipsiz hayvana çeşitli müdahalelerde bulunan ekip, klinik ortamına ihtiyaç duyan hayvanları ise Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'ne getiriyor.
Gezici ekibin tuttuğu kayıtlarla, sahipsiz hayvanların popülasyonuna ilişkin kontrol mekanizması oluşturulmasının yanı sıra insan sağlığına zarar verebilecek parazit ve hastalıkların oluşmasının da önüne geçiliyor.
- Vatandaşların ayağına hizmet götürülüyor
Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi Başhekimi Veteriner Emrah Çay, AA muhabirine, müdahalede kullanmaları gereken her türlü malzeme ve aletin araçta yer aldığını söyledi.
Acil müdahale aracının 1 yıl önce tasarlandığını anlatan Çay, "İçerisini mini klinik gibi düşünebilirsiniz. Her türlü aletin olduğu, bütün müdahalelerin yapılabileceği mini klinik." dedi.
Çay, ekibin, hayvanların iç ve dış parazitlerini kontrol ettiğini, merkeze gelemeyecek haldeki hayvanlara yerinde anlık müdahaleler yaptıklarını anlattı.
Acil Müdahale Aracı'nı gören insanların olumlu tepki verdiğine işaret eden Çay, "Kendi sokakları veya bahçelerindeki hayvanlara ilişkin bilgi veriyorlar. Bazen vatandaşlarımızın getiremeyeceği paraziti bulunan hayvanlar olabiliyor. Herhangi bir hastalık tespit edilirse rehabilitasyon merkezine almak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.
Çay, ekibin, aşı, iç-dış parazit kontrolü gibi uygulamaları vatandaşlara hizmet olarak sunduğunu kaydetti.
Göz problemleri, bit, pire ve keneye karşı tedaviler uyguladıklarını belirten Çay, "4 veteriner hekimimiz, 2 teknikeriz var. Gidilen bölgenin yoğunluğuna göre değişiyor ama genelde tek veteriner, tekniker ve şoför ile hizmet veriyoruz. Daha çok göz problemleri oluyor. Bit, pire ve keneye karşı mücadele yapılıyor." ifadesini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.