Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Helal gıda, sağlıklı gıdadır

Helal gıdanın organik, doğal ve sağlıklı beslenmeyi sağladığını söyleyen GİMDES Ankara Temsilcisi Mehmet Topçu, sorumsuz medya tarafından yapılan yayınlar ile vatandaşların kimyasal ve yapay katkılar bulunan yabancı markalara sevk edildiği konusunda uyarılarda bulundu.
Helal gıda, sağlıklı gıdadır
21 Kasım 2018 11:43:00
Helal gıdanın organik, doğal ve sağlıklı beslenmeyi sağladığını söyleyen GİMDES Ankara Temsilcisi Mehmet Topçu, sorumsuz medya tarafından yapılan yayınlar ile vatandaşların kimyasal ve yapay katkılar bulunan yabancı markalara sevk edildiği konusunda uyarılarda bulundu.

Ezgi ÇelikAnkara

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Ankara Temsilcisi Mehmet Topçu, helal gıda kullanımı ve denetimi konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. GİMDES’in 2009 yılında Türkiye de ilk defa Tarım Orman Bakanlığı tarafından helal gıda sertifikası verme yetkisine sahip kurum olduğunu anlatan Topçu, helal gıda sertifikasının ürünlere sıkı bir denetimin ardından verildiğini dile getirdi. Helal gıdanın, sağlıklı gıda olduğunu aktaran Topçu, gıda ve temizlik ürünlerinde hangi katkı maddelerine izin verilmediğinin ayrıntılarını Milat okurları ile paylaştı…

“1 yılda 4 kez habersiz denetim yapılıyor”

Helal gıdanın hem sağlıklı hem İslam usul ve esaslara dayalı üretilen ürünler olduğu bilgisini veren Topçu, içerisinde koruyucu, katkı arttırıcı ya da tatlandırıcı olarak domuzdan elde edilmiş hiçbir maddenin kullanılmadığını aktardı. İnsan sağlığına zarar veren kansorejen ve alerjik yapabilen hiçbir kimyasal ürünlerinde kullanılmadığını kaydeden Topçu, ürünlerin denetim ve sertifika işlemlerinin ‘Gimdes’ kuruluşu tarafından yapıldığını dile getirdi. Gimdes’in 2009 yılında Türkiye de ilk defa devlet eliyle Tarım Orman Bakanlığı tarafından helal gıda sertifikası verme yetkisine sahip kurum olduğunu söyleyen Topçu, “10 yıldır derneğimize başvuru yapan firmalara belirlenen kriterlere göre helal gıda üretim izni vermekteyiz. Bu firmalara gıda mühendisleri, kimyagerler gibi yetkili ve alanlarında uzman kişiler tarafından 1 yılda 4 defa habersiz denetimler yapılmaktadır. Üretim sırasında kullanılan tüm hammaddeler, tüm içerikler ve faturalar denetimlerle tespit edilmektedir” dedi.

“Katkı maddesi içermiyor”

“Helal gıda eşittir sağlıklı gıdadır” diyen Topçu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Helal gıdanın sertifikasyon süreci inanılmaz hassastır. Ürünlerin hazırlanış aşamasında kıvam artırıcı, tatlandırıcı, koruyucu olarak kullanılan bazı maddeler var. Örneğin domuzdan elde edilen jelatin, moledin gıliserit, sakarin, aspartan gibi tatlandırıcılar bulunuyor. Kozmetik ürünlerinde kullanılan sls, paraben, formal deit, triglosan, florür gibi maddeler insan sağlığına aşırı zarar veren kansorejen maddelerdir. Ayrıca domuzdan elde edilen 180 tane katkı maddesi var. En meşhuru jelâtindir. Mısır şurubu gibi, msg (mono sodyum glutemat ) gibi aşırı zararlı ürünlerin ve alerjen maddelerin kullanımına izin verilmiyor. Bu katkı maddeleri helal gıdada kullanılmıyor. Halkımız gönül rahatlığı ile tüketebilir”

“Reklâmlar vatandaşları yanlış yönlendiriyor”

Sorumsuz medya tarafından yapılan yayınlar sonucunda vatandaşların yanlış yönlendirildiğini kaydeden Topçu, “Gün içerisinde onlarca kez tekrarlanan reklâmlar ve haberler ile büyük ve yabancı markalar beslenme, tüketim ve temizlik alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Sosyal medyada yanlış algılar devam ediyor. Vatandaşlarımız hastalansa dahi bu alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Örneğin, Avrupa ülkelerinde yasaklanan paraben, florür gibi maddelerin reklâmları medyada dönüyor. Ortaya çıkan yanlış algıyla birlikte vatandaşlarımız yabancı ve büyük markaların ürünlerini tüketmeye devam ediyor”

“Kış aylarında doğal ürünleri tercih edin”

Hastalıkların arttığı kış aylarında katkısız ve doğal helal gıda ürünlerinin kullanımının sağlık açısından faydalı olacağı noktasında uyaran Topçu, şöyle konuştu: “Kış aylarında insanın vücut direnci düşer, organların çalışması zayıflar, beyin daha az çalışır, hareket etme süreniz yaz mevsimine göre azalır. Tüm sağlık sisteminiz daha az çalışacağından yediğiniz, içtiğiniz gıdaların, kullandığınız temizlik maddelerinin içeriklerinde bulunan zararlı hammaddelere karşı direnemezsiniz. Bu nedenle kış mevsiminde doğal katkısız ürünlerle beslenin diyoruz. Kış döneminde kuşburnu çayı, yeşil çay, ıhlamur, ada çayını tavsiye ediyoruz. Boğaz enfeksiyonuna karşı zencefil ve bal tüketilmesini öneriyoruz. Üşütmeye karşı pekmez, tahin tüketmeniz lazım diyoruz. Nar özü, keçiboynuzu özü ve içerisinde tatlandırıcı, sentetik, yapay maddelerin bulunmadığı ürünler tüketilmelidir. Biz tabiî ki hastalandıktan sonra doktora gitmeyin demiyoruz. Bizim görevimiz vatandaşları hastalanmadan önce korumaktır. Bir nevi koruyucu ve kollayıcı bir alandayız” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin