Hedef en az 50 temsilcilik
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, AA muhabirine açıklamada bulunan Yılmaz, 2013'de kurulan KADEM'in 2014'de temsilciliklerinin yayılmaya başladığını belirtti.
KADEM'in 23. temsilciliğini bu hafta Sivas'ta açtığını aktaran Yılmaz, temsilci atanan il sayısının ise 36'ya ulaştığını ifade etti.
Yılmaz, 2018'in sonuna kadar Türkiye'nin yarısında temsilcilik açmayı hedeflediklerini dile getirerek, "Türkiye'nin yarısından fazlasında, en az 50 temsilcilik hedefliyoruz. Gittiğimiz her yerde kadın sorunlarını tartışabileceğimiz, kadın meselelerine sahip çıkacak temsilciliklerimizin olması elimizi çok güçlendiriyor." dedi.
Şiddetle mücadele, erken evlilikler ve istismar gibi konularda toplumun her kesimine ulaşmayı planladıklarını vurgulayan Yılmaz, bu konularda örgütlenmenin en iyi örneğini Özgecan cinayetinde yaşadıklarını anımsattı.
Yılmaz, örgütlenmenin kadın dayanışmasında ve kadın çalışmalarının ilerlemesinde çok önemli olduğunu ifade etti.
Kadına yönelik şiddetle mücadelenin KADEM'in çalışma alanlarının en başında gelen bir konu olduğuna işaret eden Yılmaz, "Her yıl düzenli kampanyalar yapıyoruz, bu sene de 'Cins var, cins var' diye doğanın kendi içerisinden yola çıkarak bir farkındalık yaratmaya çalıştık. Dedik ki doğada şiddet yoktur, insanlar şiddeti öğrenerek veya içinde bulundukları kültürel kodlardan, erkek egemen sistemden beslenerek yaparlar. Şiddet uygulayanlara doğadan öğrenecekleri çok şey olduğunun mesajını vermeye çalıştık." diye konuştu.
Yılmaz, kadına şiddetle mücadele konusunda toplumun yakından tanıdığı ve takip ettiği kişilere, medyaya ve sanat dünyasına büyük görevler düştüğünü belirtti.
"18 yaşın altındakilerin şiddete daha açık olduklarını görüyoruz"Türkiye'de kadına şiddetin dünya genelindeki rakamlarla aynı gittiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Her 10 kadından 3'ü eşleri veya aile bireyleri tarafından farklı versiyonlar ile ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Rakamların çok büyük bir önemi yok, rakamlar bize bir gerçekliği ifade ediyor. Eğer biz o gerçekliğin üzerine bir politika inşa edemiyorsak, rakamları her gün konuşup duralım bir şey ifade etmez. Türkiye'de kadına yönelik bir şiddet olduğu gerçeği var. Sadece kadını konuşuyoruz ama erkeğin, çocuğun ve yaşlının gördüğü de bir şiddet olabilir. O yüzden şiddeti sadece rakamlara ve belirli bir kesime hapsetmek doğru değil. Şiddetle mücadeleyi her kesime yaymak ve çözüm önerileri üretmek konuşmamız ve üzerinde durmamız gereken bir konu. Bu meseleyle evrensel olarak ilgilenmek zorundayız. Böyle bir gerçeklik var ve bu gerçekle mücadele sivil toplum örgütü, devlet, medya, kamuoyu el ele verdiğinde çözülebilecek bir mesele. Yaptığımız araştırmalarda 18 yaşın altındakilerin şiddete daha açık olduklarını görüyoruz. Özelikle 18 yaşın üstünde ve eğitimli kesimin şiddete karşı duruşunda ve mücadelesinde daha farklı bir tutum içerisinde olduklarını görüyoruz. Yani şiddetle mücadele etmenin yolunu öğrenmeye çalışıyor, bu yolları tüketmeye çalışıyor ve şiddetle yüz yüze geldiğinde bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu fark ediyoruz."
Yılmaz, son yıllarda şiddetle ilgili yapılan farkındalık çalışmalarının, üniversitelerde, lise düzeylerinde eğitim alan grupta olumlu yönde tepki verdiğini gördüklerini söyledi.
Şiddete maruz kalanlara bunu gizli tutmamalarını tavsiye eden Yılmaz, durumu en yakın kolluk kuvvetine veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Alo 183 Sosyal Destek Hattı'na bildirmelerini istedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.