Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HDP'ye ihtiyaçları var

Millet İttifakı'nda yeni bir kriz daha ortaya çıktı. Siirt'te bir vatandaşın "Burası Kürdistan" sözlerine tepki veremeyen İyi Parti Genel Başkanı Akşener, ittifak ortağı HDP için "PKK'nın yanında konumlandırıyorum" çıkışı yaptı. Akşener'in bu sözleri günü birlik politik atraksiyon olarak yorumlandı.
HDP'ye ihtiyaçları var
05 Kasım 2021 07:53:33
Millet İttifakı'nda yeni bir kriz daha ortaya çıktı. Siirt'te bir vatandaşın "Burası Kürdistan" sözlerine tepki veremeyen İyi Parti Genel Başkanı Akşener, ittifak ortağı HDP için "PKK'nın yanında konumlandırıyorum" çıkışı yaptı. Akşener'in bu sözleri günü birlik politik atraksiyon olarak yorumlandı.

Ezgi ÇelikAnkara

Millet İttifakı’nın ortakları İyi Parti ve HDP arasında yeni bir kriz daha patladı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyorum. HDP, PKK ile arasına mesafe koymalı” sözleri HDP’yi kızdırdı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Tarihin çöp sepetine gidecekler” diyerek Akşener’e tepki gösterdi.

“Ciddiyeti yok”

İYİ Parti lideri Akşener’in HDP ile ilgili sözlerine bir cevapta HDP Van Milletvekili Adem Geveri’den geldi. Milat’a konuşan Geveri, Meral Akşener’in sözlerinin ciddiyeti olmadığını dile getirdi. Akşener’in HDP ve PKK ile ilgili sözlerini “politik atraksiyon” olarak değerlendiren Geveri, “Daha bir hafta önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye dönük bir açıklaması vardı ve ona istinaden İyi Parti’de yine o noktada durmuştu. Bugün böyle bir hadisenin yaşanması günü birlik politika atraksiyonları olduğunu gösteriyor. Bir ciddiyeti yok. Tabiî ki beklediğimiz bir durum. İyi Parti milliyetçi bir parti ve faşizan bir gelenekten geliyor. Bu cümleleri söylemesinde büyük bir tuhaflık görmüyoruz” dedi.

Adem Geveri_e061d7a2c275a1a8b33f798824ac8c3a.jpg

“Vatandaşın yüzüne söyleseydi”

Meral Akşener’in Siirt’in Kurtalan ilçesindeki esnaf ziyaretinde “bulunduğunuz yer ‘Kürdistan’dır” ifadesini kullanan kişiye tek kelime etmediğine dikkat çeken Geveri, “Akşener’in bu açıklamasının Siirt’te yaşanan hadiseyle özdeşleşmesi hem enteresan hem de çok trajiktir. O kişinin bir parti veya bir örgütle özdeşleştirilerek mahkum edilmesi maalesef çok yanlış. Bu iddialarını o vatandaşla tartışırken neden söylemedi? Bunu sonradan kamuoyuyla şikâyet edercesine paylaşması ve kendi suçunu üzerinden atmak adına bunu yapması nahoş bir durum. O kişi sadece inandığı değerleri son derece medeni bir şekilde dile getirmiştir. Ama maalesef biz AK Parti’nin otoriter anlayışından kurtulma çabası içindeyken, bizi bekleyen muhtemel alternatif iktidarında bundan daha beter olacağının da alameti ve göstergesidir. Asıl bizi ilgilendiren yönü budur. Doğal olarak bizim son derece temkinli bir politik tercihte bulunmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Çirkef ve kirli yüzleri de var”

Akşener’in iddiaları karşısında şaşırmadıklarını belirten Geveri, “Bunların güzel söylemleri ve güzel yüzü olduğu gibi maalesef bu şekilde çirkef ve kirli yüzleri de var. Neden? Çünkü düzen partileri, otoriteden besleniyorlar, üniter anlayışa sahipler ve tekçiler. Doğrusu bu sözleri kullanmış olmasına şaşırmadık. HDP’nin ne olup olmadığı noktasında her türlü iddiayı dile getirebilirsiniz. Ama HDP şu an resmi bir partidir. Bizde düşünce olarak birçok fikir, ideoloji ve dünya görüşlerine katılmıyor olabiliriz. Ama devletin kendisinin devlet yardımında bulunduğu ve Türkiye’nin en büyük partilerinden biriyiz. O açıdan bunlar sadece Akşener’in kendi seçmenine verdiği bir mesajdır. Aynı zamanda AK Parti’nin politik baskılarına karşı hedef şaşırtmaya dönük bir hamledir. Aksi takdirde bunun hiçbir ciddiyeti yok. Ama tabiî ki son zamanlarda yükselen popüler siyaset, herkesin kendi çıkmazını, eksiğini, yanlışını, örtmek adına kullandığı bir argüman olmuş. İşte Kürtleri terörize etmek, PKK’yı terörize etmek, PKK ile HDP’yi özdeşleştirmek bunlar tamamen kolaycılığa kaçma yöntemidir” diye konuştu.

Ekrem Kiziltas_1f15de0e0967867eec5296f6f097f8b9.jpg

“Parti tabanı rahatsız”

Gazeteci Ekrem Kızıltaş, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“2023 seçimleri yaklaşırken Millet İttifakı’nda tartışmalar yoğunlaşıyor. Tartışmaların temelinde HDP-PKK bağlantısından duyulan rahatsızlık var. İyi Parti, kendini milliyetçi muhafazakâr olarak konumlandıran bir parti. Dolayısıyla parti içinde gerek üst yönetimde gerekse tabanda ‘bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ diyenlerin sayısı oldukça fazla. 2018 yılında kısmen gizlenebilen ittifak meselesi gün geçtikçe daha da netleşmiş durumda. HDP giderek çıtayı yükseltiyor. HDP ya ittifakın iyice alenileşmesini ya da buna karşılık başka tavizler verilmesini isteyecek. Son olarak tezkere meselesinde ittifakın ana gövdesi olan CHP, HDP’nin tehditlerine boyun eğdi. Tezkereyi imzalamamak vatana ihanet manasına gelirken CHP yönetimi, tezkereyi imzalayanları cumhuriyete ihanetle suçladı. İşin garibi tezkereye evet diyenler arasında İyi Parti’de vardı. Bu durum belki her iki partinin üst kademelerinde bir sıkıntı oluşturmuyor olsa da tabanda tepkilere neden oldu. Akşener’in zaman zaman HDP ile ilişkisi dolayısıyla bu tip çıkışları yapması gerekiyor” dedi.

“HDP’ye ihtiyaçları var”

İyi Parti’nin Millet İttifakı içerisinde bulunmanın getirdiği mecburiyetle hareket ettiğini kaydeden Kızıltaş, “AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iş başından gönderme ittifakının üyesi olmanın gereğini yerine getiriyorlar. Dolayısıyla HDP konusunda ara sıra milletin ağzına bir parmak bal çalsalar da durum gayet açık. Millet İttifakı denilen yapı HDP’ye ciddi anlamda ihtiyaç duyuyor. HDP’de bunun farkında ve TBMM grup toplantılarında bile kendilerinin önemini altını çizerek gündeme getiriyorlar. Arada sırada söyledikleri sözlerin hiçbir anlamı yok. İyi Parti milliyetçi muhafazakar görünmesine rağmen HDP ile beraber hareket ediyor. Bu işbirliğini sürdürmekte de kararlılar” diye konuştu.